Una absència sonora

Ja han estat registrades les esmenes dels diferents grups parlamentaris per als pressupostos de 2017. Una dada crida poderosament l´atenció: el partit Ciudadanos ha presentat zero esmenes referides a les comarques gironines. Preguntats per aquest fet, la resposta és que els comptes elaborats pel PP ja satisfan totes les necessitats de Girona per aquest any! Impressionant declaració de falta d´interès del partit que condiciona el govern de l´Estat per a les comarques gironines. Per tant, els magres pressupostos del PP per a l´N-II, la lentitud en la construcció del corredor mediterrani -previst per 2019 i 2020-, les inversions zero en l´eix pirinenc, les minses inversions en costes... Tot això al partit taronja li sembla òptim, fantàstic, suficient! Quan a un partit l´aritmètica el fa indispensable, sol tenir molta cura de deixar la pròpia empremta en tot el que pot votar. No es el cas d´aquesta gent, que sembla una mica sobrada.

Dos esmenes per a tot Catalunya

El partit que té la paella pel mànec per condicionar els pressupostos de l´Estat -conjuntament amb el PNB i els canaris amb les seves motivacions territorials- només ha presentat dues esmenes per a tot Catalunya. Una de 300 mil euros per un projecte a Reus i una de 100 mil euros per una inversió a Sant Cugat. La resta, li sembla fantàstic. Contracte d´adhesió al projecte del PP. Amateurisme, marca blanca, tansemenfotisme? Que cadascu triï la seva resposta.

El pes de Catalunya a Cs.

El valor de les dues esmenes suposa l´1,2% del valor de les esmenes presentades. Si Catalunya representa el 16% de la població espanyola i el 18-20% del seu PIB, per als taronges només representa l´1,2% del seu interès. Comparin la xifra amb els 21 milions que Ciutadans ha negociat per a Canàries, xifra cridanera perquè la quantitat total de les esmenes puja a 33 milions d´euros. Una minúcia, francament. Recordo que en els anys de pactes pressupostaris amb els governs de Zapatero -sempre a través de l´astut diputat Fernández-Marugán- la quantitat que aconseguia via esmenes per a Girona era, cada any, de 5 milions d´euros. L´anomenada nova política té els punts d´interès fixats en altres assumptes, molts dictats des de les grans corporacions que els van inspirar. Recordem aquell dia de juny de 2014 que el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, va dir que convenia «un Podemos de dretes». Al cap de tres anys, el nebot d´Oliu, el diputat Roldan, és el portaveu d´economia de Ciudadanos al Congrés.