Es un tema que preocupa, i molt, la ciutadania, des de fa massa temps, sense que s´hagin pres mesures contundents, convincents i exemplaritzants. Els nombrosos i inacceptables casos de corrupció que, al llarg i ample de la geografia espa­nyola s´han vingut produint, sembren el desànim i la desconfiança envers el poder en general, i de la política i els polítics en particular. Però l´abús de la gestió política i les actuacions deshonestes d´alguns, que han fet de la digna i imprescindible activitat política un negoci indecent en benefici propi, o dels seus familiars o amics, o de les seves organitzacions, no ens ha de desanimar als que apostem per una gestió honesta i compromesa de la cosa pública.

El remei a tan lamentable realitat ha de venir, no de les simples paraules, sinó de l´exemple de tots i cadascun dels que han optat per fer de la política una eina transformadora de la societat, des de compromisos ètics i ideològics diversos, però amb el compromís explícit de servir a la comunitat. Deia Montesquieu que tot aquell que té poder, tendeix a abusar-ne. Per tant és necessari que a la vida pública surin i es manifestin els bons exemples, els compromisos ètics, la transparència i l´honestedat, i així fomentar la confiança i el prestigi dels que es dediquen a la impagable tasca de representar i servir la ciutadania, sense matisos ni adjectius.

És necessari un control exquisit, eficient i transparent sobre el diner públic, sigui en la gestió directa, sigui en els casos d´atorgament de subvencions publiques, especialment quan aquestes es posen en mans d´empreses privades. Com també és del tot necessari establir controls eficients respecte a les empreses que gestionen serveis essencials per a la comunitat, sigui la companyia d´aigües, la gestió de les escombraries, els cementiris....

En la gestió dels afers públics no s´ha de deixar lloc a la sospita i la desconfiança, i contra això només calen actuacions intatxables i honestes. Ara que tant es parla de bon govern, és del tot imprescindible que els gestors públics i els responsables polítics actuïn amb la màxima honestedat, eficiència i transparència, com si visquessin sempre entre parets de vidre.

És imprescindible una revolució ètica a la nostra societat, on els valors de la solidaritat, la promoció dels drets humans, el respecte a la dignitat humana, el bé comú i l´interès general siguin el fil conductor de totes les persones que estan a la vida pública. Però no podem oblidar que és feina de totes les persones que integrem la societat col·laborar per fer un mon i una societat més justa i humanitària. I no és feina dels de dalt o dels altres, és responsabilitat de tots plegats.