Segueix-nos a les xarxes socials:

Cop a cop

Si es reflexiona sobre els esdeveniments que han passat des del 6 de setembre al 10 d´octubre a Catalunya, es poden detectar elements constitutius dels prolegòmens d´una insurrecció de masses, atiada per les pròpies institucions autonòmiques i amb el protagonisme de l´Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i Òmnium Cultural.

De fet, el full de ruta de l´ANC és un pla per a la conquesta del poder, remodelat quan ha calgut per adaptar-se a circumstàncies imprevistes tant dels resultats electorals com de la pressió de la CUP.

En aquest document es definien les diferents etapes que conduirien a la independència. En una primera etapa, la tasca se centrava en campanyes d´agitació i propaganda en moments puntuals. Els eslògans disfressaven l´objectiu de la secessió amb enganys i mentides, com un inventat dret a decidir o la defensa de la democràcia davant un estat autoritari.

Es tractava d´acumular forces favorables al procés amb mobilitzacions de masses per reforçar els ànims dels convençuts, escampar emocions per sumar els tebis i esperonar els partits independentistes a tirar pel dret.

Aquesta fase culminava amb les sessions parlamentàries dels dies 6 i 7 de setembre en què es perpetrava un cop de mà que, en l´accepció tàctica, és una acció de curta durada efectuada per sorpresa i amb audàcia. L´aprovació de la llei del referèndum i de la llei de transitorietat establia les bases d´un ordenament jurídic al marge de la Constitució i de l´Estatut.

La segona etapa adquiria una dinàmica insurreccional instrumentalitzant la Diada de l´11 de Setembre, l´actuació judicial maldestre del 20 de setembre, el referèndum il·legal de l´1 d´octubre juntament amb l´actuació repressiva del govern de Madrid.

El camp estava adobat perquè les mobilitzacions del 3 d´octubre, batejades per les institucions com una «aturada de país», s´assemblessin més a una jornada de tancament patronal que a una vaga general.

El pas següent, si es compleixen els pronòstics, és un cop de cap en forma de solemne o ensucrada declaració unilateral d´independència, amb efectes immediats o diferits, que aprofundirà la fractura entre els que volen marxar d´Espanya i els que s´hi volen quedar.

Ara bé, proclamar la independència no és conquerir el poder. És a dir, del dit al fet hi ha un gran tret. Caldrà una tercera etapa per consumar un cop d´estat, perquè una situació de doble poder no pot durar gaire. L´acció de l´estat central serà tan contundent com permeti la correlació de forces. La reacció serà convocar una vaga general indefinida que podrà provocar enfrontaments violents? O s´imposarà el seny?

La solució al dilema? Doncs, al president sempre li quedarà Lluís Llach per cantar «la gallina ha dit que no, visca la revolució».

Prem per veure més contingut per a tu