Diari de Girona

Diari de Girona

Josep Miquel Bausset

El cordó «dominical»

Aquesta va ser la resposta d’un escolà de Montserrat, quan el monjo gironí P. Jordi Castanyer, professor de l’Escolania, va preguntar a classe quin nom tenia el nexe que uneix el fetus i la mare durant l’embaràs. El noi va confondre «umbilical» amb «dominical».

He recordat aquesta simpàtica anècdota perquè, durant el confinament degut a la pandèmia de la covid-19, molts mossens van fer mans i mànigues per retransmetre l’Eucaristia per la xarxa. Va ser un molt bon servei que s’oferí perquè els malats, els ancians i tots els qui es trobaven a casa, confinats, poguessin seguir la missa a l’ordinador.

Però ara, una vegada la pandèmia està més o menys controlada, molts cristians continuen seguint la missa per Youtube, sense fer acte de presència als temples. Està bé que els ancians i els malalts segueixin la missa per la xarxa, degut a la fragilitat dels anys o de la malaltia, que els impedeix de fer-se presents als temples. Però els deixebles de Jesús que segueixen l’Eucaristia per la xarxa, sense fer acte de presència a les parròquies, estan perdent el cordó dominical, és a dir, allò que uneix els cristians, com a fills de Déu, a la mare Església, de la mateixa manera que el cordó «dominical», que deia l’escolà, uneix el fetus a la mare. Per això les primeres comunitats cristianes «prenien part amb assiduïtat en la fracció del pa» (Ac 2:42), és a dir, a l’Eucaristia que celebraven a les cases. I per això mateix, la Carta als Romans demana als deixebles de Jesús d’assistir sempre a la pregària (Rm 12:12). I és que si l’Eucaristia és el centre, la font i el cimal de la vida cristiana, no podem deixar «d’assistir a les reunions, com alguns ho han pres per costum» (He 10:25), com diu la Carta als Hebreus.

L’Eucaristia, sobretot la dominical, hauria d’aplegar, presencialment, els deixebles de Jesús, en una assemblea de lloança i d’acció de gràcies, tal com el Senyor ens ho va manar, quan en instituir l’Eucaristia, digué: «Feu això en memòria meva» (Lc 22:19). Per això és tan important la missa presencial i no només per mitjà d’internet.

Cal tenir en compte que l’Eucaristia i el rentament dels peus, és a dir, la missa i el servei sol·lícit als altres, estan estretament units, ja que en rentar els peus als deixebles, Jesús també els va dir: «Us he donat exemple perquè, tal com jo us ho he fet, ho feu també vosaltres» (Jo 13:15). Així, cada vegada que rentem els peus als altres, és a dir, cada vegada que servim els altres, fem present Jesús enmig de nosaltres.

I és que no és el mateix veure el Girona per televisió que a Montilivi. L’ambient, les sensacions, l’emoció i la passió per animar l’equip no és el mateix asseguts al sofà que a l’estadi. Igual que no és el mateix «veure» la missa per internet que aplegar-se al voltant de l’altar, a la parròquia. Per això, si encara no assistim presencialment a l’Eucaristia, cal fer-ho, per retrobar el cordó dominical que ens uneix, com a fills de Déu, a la nostra mare Església.

Compartir l'article

stats