Diari de Girona

Diari de Girona

David Pagès i Cassú

Una visió diferent de la catedral de Girona

El verb estimar és molt més fàcil de conjugar si abans hem conjugat el conèixer, un verb que demana l’adquisició d’uns coneixements per a poder establir un diàleg amb els receptors, siguin persones, siguin –llavors ja visualment– edificis, paisatges...

En aquest sentit, l’aparició de la Guia visual de la catedral de Girona és una molt bona notícia. Sortí a començament d’any i en són autors Ramon Bosch Baulida, Pere Codina Gironella i Antoni Manyé Martínez, persones que, entre altres coses, comparteixen saviesa i estima per la catedral i per la història de l’art.

El volum, editat per Edicions MMV, fa molt de goig. Els textos i les il·lustracions es complementen magníficament. En poques pàgines, el lector s’adona de seguida que té al davant un llibre amb uns qualificatius –sintètic, succint, visual– que el fan molt especial i que el converteixen en una eina que ajuda qualsevol persona, de qualsevol edat, a entendre aquest edifici excepcional i a gaudir de la seva bellesa.

Els mateixos autors ho explicaven d’aquesta manera el dia de la presentació: «La novetat rau en no haver de llegir en excés des de la pròpia guia; visual vol dir que entri pels ulls, tot identificant, situant i descrivint de manera clara i senzilla el que tens al davant, i referenciant cada detall, cada objecte i cada obra per poder-la cercar i consumar l’interès».

Consta d’una introducció de monsenyor Francesc Pardo, l’última presentació (d’un llibre) en vida del qual fou, precisament, d’aquest: «La nostra catedral és d’una bellesa excepcional i única per la seva arquitectura, però la seva bellesa és encara més gran, perquè te ànima, té vida, respira per les pedres vives que són els creients, i, sobretot perquè actualitza la presència de Crist en aquest bellíssim edifici».

Els autors han posat l’èmfasi en tres grans capítols –l’exterior de la catedral, l’interior de la catedral i el tresor–, que estan dividits en apartats que aborden les diferents obres que conté l’edifici. És un enfocament que ajuda el visitant a ubicar amb facilitat cada racó i cada peça.

Moltes pàgines donarien per a un article sencer. La portada, una imatge de la catedral integrada en l’àmbit urbà, de Quim Corominas, és captivadora i escaient.

Una visió diferent de la catedral de Girona. Una aportació valuosa que ens ajudarà, a petits i a grans, a fer descobriments i a conèixer i estimar, encara més, aquesta obra tan extraordinària. Una enhorabona ben gran als autors!

Compartir l'article

stats