Un nou estudi, les conclusions del qual es publiquen en l'edició de la passada setmana a la revista 'Plos One', planteja que l'envelliment de la població i el consegüent canvi de composició, com un augment dels nivells d'educació, major productivitat, millor salut i qualitat de vida, menys danys per al medi ambient i compartir la riquesa amb les generacions més joves, pot arribar a tenir molts efectes positius per a la societat.

"Amb la finalitat de donar una imatge més completa de l'envelliment de la població, és necessari incloure tant efectes positius com negatius de l'envelliment de la població", afirma l'investigador de l'Institut Internacional per a l'Anàlisi de Sistemes Aplicats (IIASA), a Àustria, Elke Loichinger, qui va escriure l'article en col·laboració amb investigadors de l'Institut Max Planck a Rostock, Alemanya, i la Universitat de Washington, a Estats Units.

A tot el món, les persones estan vivint més temps i tenen menys fills, la qual cosa porta a una població que és més vella, de mitjana, que en el passat. L'esperança de vida mitjana als països desenvolupats ha augmentat a un ritme de tres mesos a l'any i la fertilitat ha caigut per sota de la taxa de reemplaçament en la majoria d'Europa i altres països desenvolupats.

El debat acadèmic d'aquesta tendència s'ha centrat fins ara en els possibles problemes que crea, incloent desafiaments per als sistemes de pensions, el creixement econòmic i els costos sanitaris. Els investigadors d'aquest treball van decidir usar Alemanya perquè el país es troba en una etapa avançada de la transició demogràfica, amb una taxa de fertilitat actual al voltant d'un 1,4 i per ser la segona població més antiga de mitjana al món (amb edat mitjana 44,3 anys).

Els científics van identificar cinc àrees en les quals l'envelliment de la població podria portar beneficis nets, quan es considera en combinació amb altres factors demogràfics. La primera consisteix en un augment de la productivitat: encara que l'envelliment de la població probablement conduirà a una disminució de la força de treball, els esperats increments en els nivells d'educació dels treballadors poden compensar en part aquest descens a través d'una major productivitat.

L'envelliment dels ciutadans pot ser un bé per al medi ambient, ja que els canvis en l'estructura d'edat i un declivi en la grandària de la població estan associats amb la reducció del consum de productes d'alt consum energètic i la disminució de les emissions de diòxid de carboni.

A més, pot promoure que es comparteixi la riquesa amb les generacions més joves. A mesura que augmenta l'esperança de vida, la gent hereta, de mitjana, a edats més avançades i, potencialment, utilitza part de l'herència per a qualsevol finançar la seva jubilació o ajudar als seus fills econòmicament conforme es converteixen en adults. D'altra banda, ja que les famílies tenen menys fills, l'herència es divideix entre un menor nombre de persones, per la qual cosa, mantenint-se tot la resta constant, els individus rebrien més.

Saludables durant més temps

Pel que fa a la salut, com les persones viuen més temps, també es mantenen saludables durant més anys. Els resultats estimen que l'home mitjà alemany el 2050 romandrà un 80 per cent del seu temps de vida amb bona salut, en comparació del 63 per cent de l'actualitat. Així mateix, la relació entre l'oci, el treball i les tasques de la llar canviarà en el futur, sent cada vegada major el temps d'oci.

"No hi ha cap pla"

Encara que l'estudi es va centrar a Alemanya, els investigadors diuen que les troballes són aplicables a moltes societats que envelleixen. "El context particular d'un altre país determinarà el grau de la seva importància. Per exemple, un augment en els nivells de formació es pot trobar en gairebé tothom i la troballa que les persones majors tenen una millor salut té també s'ha demostrat en altres contextos. Depenent de l'escenari d'un país en el procés de transició demogràfica, els resultats sobre les herències i les emissions de CO2 també són generalitzables", assegura Loichinger.

L'estudi proporciona una nova perspectiva en un moment en el qual l'envelliment de la població s'està estenent a molts països de tot el món. "El grau d'envelliment de la població que està succeint i que s'espera està més enllà del que mai s'ha observat abans. Ja no existeix un precedent d'aquest desenvolupament i no hi ha cap pla sobre com bregar amb això", conclou Loichinger.