El sindicat Metges de Catalunya (MC) tem que la reordenació que vol engegar el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) tiri endavant i suprimeixi, d'aquesta manera, la figura del metge en algunes unitats de determinades zones de la geografia catalana. A la demarcació gironina, per exemple, si aquesta reorganització s'acaba instaurant -a dia d'avui el concurs de Transport Sanitari de Catalunya es troba en fase de licitació-, les tres Unitats de Suport Vital Avançat (compostes per un metge, un infermer i un tècnic de transport sanitari) de les bases de Palamós, Blanes i Campdevànol desapareixerien i serien substituïdes per un equip liderat per un infermer com a responsable màxim acompanyat d'un tècnic, el que es coneix com a Unitats de Suport Vital Intermig (USVI). "A l'àrea metropolitana de Barcelona aquesta mesura pot tenir sentit perquè el ciutadà pot ser reubicat ràpidament en algun hospital, però no és reproduïble a altres zones de Catalunya", diu l'entitat. D'altra banda, els metges d'aquestes tres regions gironines serien recol·locats a d'altres bases formant part d'un nou mitjà assistencial, el Vehicle d'Intervenció Ràpida (VIR), on el professional actuaria amb l'únic suport d'un tècnic.

Des del sindicat assenyalen que aquesta mesura, que si s'acceptés podria entrar en vigor a la província gironina després d'aquest estiu, suposaria una "divisió anòmala" de les unitats assistencials. "El SEM està intentant fer una reordenació arreu de Catalunya d'una forma que considerem, inclús, que vulnera la llei", subratlla l'organització, que també apunta que l'empresa pública està fomentant l'"intrusisme professional": "En les noves ambulàncies USVI és el personal d'infermeria el que ?diag?nostica, prescriu i administra el tractament a pacients potencialment crítics. Se'ls està obligant a fer una feina que no els pertoca". A més, el sindicat també denuncia que aquests canvis afectarien el servei dels propis metges a bord d'un VIR, atès que no hi hauria suficients suports assistencials. "Un metge no podria donar la mateixa assistència si només l'acompanya un tècnic. Faltarien mans", indiquen.

En cap cas, afegeixen, pretenen "menystenir la feina dels infermers", però recorden que hi ha moltes tècniques que només pot iniciar un metge. "L'assumpció de responsabilitats mèdiques per part de professionals sense preparació pot desembocar en situacions no desitjables de mala praxi", explica el col·lectiu.

Una triple demanda

Per fer palès el seu desacord, el sindicat va enviar el passat desembre una petició a les diferents comissions deontològiques dels quatre col·legis professionals catalans. L'objectiu, diuen, és que els organismes avaluïn si aquest model s'ajusta al codi dentològic i respecta el dret dels pacients a rebre una assistència mèdica adequada. "Estem esperançats que els col·legis tinguin prou força com per efectuar un dictamen evident i dir que això no toca", remarca el sindicat.

En concret, Metges de Catalunya pretén que les instàncies deontològiques dels diferents col·legis mèdics catalans jutgin el nou model d'unitats del SEM a partir d'una triple demanda. En primer lloc, el sindicat vol que es valori si la qualitat assistencial que reben els pacients en situació d'urgència és adequada i compta amb "garanties suficients de seguretat clínica". D'altra banda, l'organització també reclama que es donin instruccions als facultatius del SEM en referència a com han d'actuar en el marc d'aquest nou model assistencial. Finalment, Metges de Catalunya vol que aquest pla d'assistència urgent se sotmeti a una "valoració deontològica global".

Per justificar la seva petició, el sindicat ha posat en coneixement dels diferents col·legis diversos casos clínics reals viscuts per professionals del SEM i que fan visibles els riscos d'un model d'assistència urgent i emergent sense la participació del metge.