17 de maig de 2016
17.05.2016

La necessitat d'aferrament a la mare

L'expert Carlos González explica que els nadons ploren perquè necessiten a les seves mares

18.05.2016 | 08:56
La necessitat d´aferrament a la mare

Ploren, no volen dormir quan estan sols, i no fan més que reclamar estar en braços a tota hora. El que suposa un calvari per a moltes mares no és més que una conducta normal "i natural" per a Carlos González, pediatre i expert en lactància materna.

«Pujats sobre la mare, en els seus braços, vam descobrir el món», va explicar González, en una conferència a València que va començar la seva exposició davant 350 assistents "la majoria mares amb els seus nadons, i algun pare", recordant que els humans són l'únic ésser viu que durant anys depèn totalment de la seva mare. A més, també va desmuntar alguns tòpics.

Per exemple, el pediatre va dir que dormir al mateix llit, donar el pit durant diversos mesos o agafar en braços als petits no augmenta la seva dependència respecte a la seva mare, ja que tots els nadons «són total i absolutament dependents i no es poden fer més ».

El plor en els nens i nenes, quan no es deu a la gana o a un dolor és per por a l'abandonament i per sentiment de vulnerabilitat, va explicar. «No saben que no seran abandonats, per això ploren; si ho sabessin i ho entenguessin, no plorarien», va apuntar. És per això pel que ha instat a les mares a veure-ho com el major acte d'amor possible. «És amor pur i desinteressat: t'estima, i quan està amb tu és feliç», va dir, i va preguntar a les mares presents si prefereixen que els seus fills només plorin per gana o dolor, i els ignorin quan no els passa res.

Per això, va descartar teories com les que dictaminen que és bo deixar plorar als nens i el va comparar amb les llàgrimes en una persona adulta. «No et sents millor quan plores, et sents millor quan et consolen», va assegurar. Així mateix, ha afirmat que agafar els fills en braços no afecta el seu desenvolupament i aprenentatge, ja que hi ha habilitats com el caminar, que es deuen a una qüestió d'edat i maduresa.

«No caminarà millor perquè el portis a ròssec ni pitjor perquè l'agafis en braços», va declarar. En canvi, en un moment de la seva xerrada, Carlos González sí va apuntar que després d'una mala relació amb la mare (que en la majoria de casos és la primera persona amb la qual té una relació d'afecció) «és més fàcil acumular males relacions al llarg de la vida».

«A Occident hauríem de preocupar-nos per ser l'única cultura de la història que cria els seus fills d'una manera diferent», va postil·lar, en referència al fet que les mares cada vegada passen menys temps amb els seus nadons.

«Un nyap» de permís laboral
En declaracions, Carlos González ha explicat que «falla la vida que ens hem organitzat». «D'una banda sembla que vivim més que abans, però ara resulta que no tenim temps ni recursos per el més important: els nostres fills», es va queixar. A més, també es va lamentar que la maternitat i la paternitat es retardin. «Si no pots amb 20, amb 30 anys tens més responsabilitats», va afirmar i va afegir que «ningú explica als joves de tenir fills és important».

Pel que fa a la conciliació laboral, ha apuntat que el permís de maternitat que hi ha a Espanya «és un nyap; està a la cua d'Europa », i no hi ha polítiques per incentivar la natalitat:« amb la reducció de jornada et redueixen el sou », mentre en altres països ho cobren íntegre.

Carlos González, presideix l'Associació Catalana Pro Lactància Materna, és membre del Consell d'Assessors de Salut de la Llet League International i és assessor de la Iniciativa Hospital dels Nens (Unicef). Ahir, va estar a Alaquàs convidat per Criant Alaquàs, una associació de mares joves que es van unir per compartir dubtes, temors, alegries i experiències en la criança. A l'acte va assistir l'alcaldessa, la socialista Elvira García.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook