Ara per ara encara no s'ha trobat una cura definitiva per a l'Alzheimer, el tipus de demència més prevalent i incapacitant, que, segons apunten algunes estimacions, podria afectar uns 65,7 milions de persones l'any 2030. Amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer, que se celebra el 21 de setembre, un equip d'investigadors del Cognitive NeuroLab de la UOC proposa un nou enfocament terapèutic amb què es pot frenar els símptomes de demència i millorar la qualitat de vida dels pacients. Es tracta d'un nou protocol d'estimulació magnètica transcranial que permetria intervenir de manera directa en les àrees del cervell que són afectades per la malaltia per aturar el procés de deteriorament cognitiu.

Aquesta nova proposta terapèutica, publicada a la revista d'accés obert BMC Research Notes, es planteja com un assaig clínic amb el qual es pot estudiar si aquest tipus de tècniques no invasives poden induir canvis en l'activitat cerebral i modificacions en les xarxes neuronals a llarg termini, de manera que es convertiria en una intervenció clínica prometedora. «El nostre objectiu és demostrar que aquest enfocament pot contribuir a frenar el deteriorament i augmentar la qualitat de vida dels pacients, millorant la memòria i altres capacitats cognitives essencials per mantenir la independència en la vida diària», va comentar la neuropsicòloga i neurocientífica Elena Muñoz Marrón, directora del laboratori de recerca Cognitive NeuroLab de la UOC i autora principal del projecte.

Per provar aquest nou protocol d'estimulació cerebral, els investigadors plantegen un assaig clínic amb 54 pacients en fases inicials o moderades de la malaltia, seleccionats des de la Unitat de Demència del Consorci Sanitari de Terrassa. Aquesta mostra permetrà provar els beneficis de l'estimulació magnètica transcranial (TMS, per les sigles en anglès), una tècnica d'estimulació cerebral no invasiva que consisteix a aplicar un camp magnètic per estimular les neurones de les àrees cerebrals afectades pel deteriorament i així facilitar-ne la recuperació. L'avantatge d'aquest procediment, que ja ha demostrat l'eficàcia en el tractament de patologies com la depressió resistent a fàrmacs, és que permet crear tractaments personalitzats per a cada pacient segons les àrees més afectades pel desgast neuronal.

El tractament començarà amb un estudi individualitzat del cervell de cada pacient mitjançant ressonàncies magnètiques. A partir d'aquí, els experts podran localitzar les àrees subcorticals del cervell més afectades i, gràcies a un estudi de connectivitat cerebral i l'ús d'una tècnica de marcatge per «llavor», assenyalaran exactament en quines àrees específiques de l'escorça cerebral s'ha d'aplicar l'estimulació. Els investigadors preveuen alternar la teràpia en quatre regions que són afectades per la malaltia d'Alzheimer: l'escorça prefrontal dorsolateral i l'escorça parietal de tots dos hemisferis cerebrals.

Tècnica innovadora del Sant Pau

D'altra banda, l'equip de la Unitat de Memòria de l'hospital de Sant Pau de Barcelona ha validat una tècnica innovadora per a la detecció precoç de l'Alzheimer per al seu ús en la pràctica clínica habitual. La unitat va publicar un estudi que estableix valors de referència per a aquesta tècnica que permet detectar alteracions en proteïnes relacionades amb la malaltia en el líquid cefaloraquidi dels pacients mitjançant una anàlisi automatitzada . L'estudi titulat Agreement of Amyloid PET and CSF Biomarkers for Alzheimer's disease on Lumipulse ha estat publicat a la revista Annals of Clinical and Translational Neurology.

En ocasions, el diagnòstic clínic de la malaltia d'Alzheimer pot resultar complicat, ja sigui perquè els símptomes són poc específics o per ser molt incipients. En els últims anys, la comunitat científica ha fet un gran esforç per desenvolupar biomarcadors de la malaltia, és a dir, tècniques d'anàlisi bioquímica i de neuroimatge que facilitin el diagnòstic d'hora en aquests casos. La recerca de biomarcadors i l'estudi de la seva utilitat clínica per a la detecció precoç de la malaltia ha estat una de les línies d'investigació prioritàries en la Unitat de Memòria en els últims deu anys.

Nit de l'Alzheimer a Barcelona

La Fundació ACE (Alzheimer Centre Educational) organitzarà per primera vegada a Barcelona el pròxim dia 26 la gala solidària Nit de l'Alzheimer, que destinarà els fons recaptats al projecte FACEHBI, de detecció precoç de la malaltia.

Segons va informar la Fundació en un comunicat, el sopar de gala se celebrarà a l'hotel Mandarin Oriental i inclourà actuacions musicals, humor i sortejos i hi assistiran, entre d'altres, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la consellera de Salut, Alba Vergés, i l'actriu Cristina Brondo.

En commemoració del Dia Mundial de l'Alzheimer, que se celebra dissabte, la Fundació organitzarà també accions i activitats en una jornada de caràcter lúdic, que té com a objectiu mobilitzar i sensibilitzar la població mitjançant la divulgació de la malaltia.

Segons la cofundadora i directora mèdica de la Fundació, Mercè Boada, «una tasca de sensibilització amb aquesta malaltia neurodegenerativa és fonamental, ja que afecta cada vegada més persones i encara ens queda molt per fer», va dir. Boada va anunciar que l'espot que difondran amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer està centrat en els cuidadors dels afectats.

«La sobrecàrrega física, psicològica i emocional que pateixen els cuidadors, i especialment les cuidadores, de persones amb Alzheimer és molt elevada. Per això, resulta fonamental que com a societat els donem les eines i recursos necessaris per fer front a aquesta situació», va afegir Boada.

Per aquest motiu, va plantejar que és vital que, al costat de les tasques d'investigació científica, tant l'administració com la societat adquireixin una major sensibilització amb aquest problema.