Fedefarma i la Fundació Josep Carreras impulsen junts amb el suport de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) des d'aquesta setmana el paper de la farmàcia en el camp de la donació de medul·la òssia. Les dues institucions han signat un conveni pioner pel qual aquelles farmàcies de Catalunya que vulguin podran acreditar-se per ser punts d'informació i divulgació sobre la donació de medul·la òssia i punts de recollida de mostres per a la incorporació de nous donants al Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO).

Per aconseguir aquesta acreditació, Fedefarma i la Fundació Josep Carreras faciliten formació a aquelles farmàcies que vulguin adherir-se a la iniciativa. Un cop acreditades, les farmàcies rebran un distintiu i material de comunicació per incidir en la seva tasca de divulgació, elaborat per la Fundació, així com lots de recollida de mostres (turundes). Al seu torn, la farmàcia acreditada podrà recollir les mostres de totes les persones que compleixin els requisits i es vulguin inscriure al Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO).

Durant la signatura del conveni, el president de Fedefarma, Vicenç J. Calduch, va assenyalar «la satisfacció de la cooperativa per tornar a impulsar un projecte que amplia l'abast sanitari de la farmàcia en benefici del ciutadà».

Així mateix, el president va posar en valor «aquesta iniciativa innovadora que materialitza tant la nostra voluntat de fer créixer la farmàcia com també el nostre compromís de ser partícips actius en l'increment de la salut i el benestar general». Finalment, Vicenç J. Calduch va destacar «la importància d'aquesta nova col·laboració amb una entitat referent en la lluita contra la leucèmia, que segur que farà incrementar la conscienciació sobre aquesta malaltia i el nombre de donants».

Per la seva banda, el gerent de la Fundació Josep Carreras, Antoni Garcia Prat, mostrava també la seva satisfacció per la signatura d'aquest acord. «Amb la signatura d'aquest conveni busquem apropar a la ciutadania la informació sobre la donació de medul·la òssia, així com facilitar el procés per inscriure's al Registre».

En termes generals, es pot inscriure com a donant de medul·la òssia qualsevol persona sana, des dels 18 fins als 40 anys.

Garantir la seguretat del pacient

El 25 de setembre es va celebrar el Dia Mundial del Farmacèutic i entre altres aspectes es va posar en valor el paper dels farmacèutics a l'hora de garantir la seguretat dels pacients i millorar l'ús dels medicaments. Amb el lema «Medicaments segurs i efectius per tothom», es va posar èmfasi en la tasca d'aquests professionals al voltant de la millora de l'efectivitat dels fàrmacs i de l'ajuda que proporcionen als ciutadans fent el seguiment dels seus tractaments. També es van recordar els projectes d'acció social que duen a terme durant el seu dia a dia. Un d'aquests és el Projecte Radars, en què 539 farmàcies de Barcelona participen per detectar gent gran en risc d'exclusió social. L'any 2018 les farmàcies van fer un total de 24 derivacions.

D'altra banda, les farmàcies de Barcelona també participen al Programa de manteniment amb metadona (PMM), en què l'any 2018 van participar 89 farmàcies i van atendre 676 pacients; i el Programa d'intercanvi de xeringues (PIX), que compta amb la col·laboració de 291 farmàcies. Actualment, hi ha11.248 col·legiats a tot Catalunya.