«En el meu cas, la lactància va ser molt còmoda i en gaudia molt. Però un dia la vaig portar a la guarderia i no em va demanar el pit i vaig pensar que aquell era el moment perfecte [per al deslletament]. És un dol que s'aproxima i no saps quan arribarà». Així recorda l'Elena com va deixar de donar el pit a la seva filla, Mia, quan estava a punt de fer dos anys. Aquest procés absolutament tan natural i compartit per totes les mares i famílies no està lliure de dubtes, neguits, contradiccions i, fins i tot, de culpa. Davant d'aquesta realitat, l'Institut Català de la Salut (ICS) ha posat en marxa dos grups innovadors de suport al deslletament respectuós, els primers que s'han creat a Catalunya, i que s'ofereixen als CAP Manso i Numància, de Barcelona.

Necessitat sorgida als CAPs

La iniciativa per acompanyar en el deslletament va sorgir d'una necessitat detectada en els grups de suport a la lactància materna dels CAPs. «Parlava amb mares i famílies que tenien dubtes i dificultats per trobar referents de deslletament en els grups d'inici o de manteniment de la lactància. I també connectava amb elles per la meva experiència pròpia», afirma Sònia Garcia, llevadora al CAP Manso i facilitadora del Grup de Suport a la Lactància de l'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) Esquerra de l'ICS, per parlar d'aquesta iniciativa en el marc de la celebració a Europa de la Setmana Mundial de la Lactància Materna.

Aquests grups específics de suport al deslletament s'inscriuen dins els 806 grups de postpart i alletament de l'ICS, que en el darrer any han assistit 10.834 dones que fa poc que han tingut la filla o el fill. També hi ha 1.537 grups de preparació al naixement, on han participat 17.981 gestants. En total, s'han atès 45.202 gestants el 2019 als ASSIR de l'ICS, de les quals 31.507 han complert la desena setmana d'embaràs i 29.869 han parit. Són els equips de pediatria i de l'ASSIR els qui s'encarreguen de proporcionar la informació sobre la preparació del part i la lactància en espais com ara l'assessorament a la consulta o grups de preparació al naixement.