Vuit de cada deu persones que actualment fumen van començar a fer-ho abans dels 20 anys. Davant d'aquesta dada i amb la premissa que la millor manera de lluitar contra el tabac és aconseguir que no es comenci a fumar, el Departament de Salut ha llançat una campanya destinada als joves d'entre 14 i 20 anys i que protagonitza el jugador català de la NBA Ricky Rubio. «De vegades els nens i nenes ens escolten més a nosaltres que els seus pares. Com a personatges públics, estem obligats a donar un missatge positiu per a la seva salut», va afirmar Ricky Rubio en la presentació de la campanya en una videoconferència que va connectar la ciutat de Phoenix amb la pista dels Lluïsos de Gràcia, a Barcelona.

Aguanta com a lema

La campanya, en col·laboració amb The Ricky Rubio Foundation, porta per lema Aguanta i consta de quatre vídeos, en blanc i negre, en què el base del Masnou protagonitza quatre proves amb un to divertit, com per exemple anar en un tricicle mini o posar la pilota dins una cistella mòbil. Els missatges són del tipus «Si Ricky Rubio aguanta en un tricicle, tu pots aguantar sense fumar». Els quatre reptes del jugador es poden veure al web aguanta.cat, on també hi ha consells per deixar de fumar. La campanya es distribuirà per diferents mitjans, però sobretot se centrarà en les xarxes socials, que són els canals més utilitzats pels joves. També s'enviaran pòsters a tots els instituts catalans i als centres sanitaris.

A Catalunya, l'edat mitjana en què els adolescents comencen a fumar és entre els 14 i els 15 anys i gairebé el 40% dels escolars de 14 a 18 anys ha fumat alguna vegada. Altres dades destacades són, per exemple, que els joves de 15 a 25 anys consumeixen entre 5 i 6 cigarretes cada dia i que el 67% dels joves d'entre 15 i 25 anys ha intentat deixar de fumar almenys en una ocasió.