Aquest mes d'octubre l'ABS l'Escala ha començat les sis sessions grupals de deshabituació tabàquica, que s'acabaran el 7 de novembre. L'horari és de 16 h a 18 h els dijous a les instal·lacions del CAP de l'Escala. Anualment els professionals escalencs ofereixen dues tongades d'aquestes trobades, una ara a la tardor i l'altra passades les festes de Nadal.

En aquesta ocasió el programa compta amb vuit participants que s'hi han apuntat voluntàriament després de passar un cribratge per part dels professionals sanitaris. A l'hora de proposar-los formar part del programa es tenen en compte diferents aspectes dels usuaris, com el grau de dependència o la motivació per deixar de fumar.

Aquestes trobades són conduïdes per dues infermeres i puntualment compten amb la col·laboració d'un metge. L'objectiu és que quan els participants acabin el programa hagin deixat de fumar. Perquè ho aconsegueixin, a cada sessió s'aprofundeix en un aspecte concret del tabaquisme: els impactes negatius de fumar, els components del tabac, l'addicció, les tècniques per reduir el consum de cigarretes, la importància de l'alimentació i l'exercici físic o l'ajuda de medicaments en el cas que sigui necessari, entre d'altres aspectes.

A més, als participants se'ls fa un seguiment personalitzat amb un carboxímetre per mesurar els nivells de CO2 i un control del pes corporal i de la pressió arterial. Les sessions volen ser un espai de participació, debat i suport mutu, perquè els usuaris puguin compartir inquietuds, dificultats o experiències personals.

Aquesta iniciativa s'emmarca en el conjunt d'accions que es duen a terme a l'ABS l'Escala per conscienciar de la necessitat de deixar de fumar, com són la celebració de la Setmana Sense Fum o del Dia Mundial sense Tabac.

El 2018, l'hospital de Figueres va registrar un ingrés diari per culpa del tabac. El motiu va ser la malaltia pulmonar obstructiva crònica, una afecció causada directament pel consum de tabac i que provoca problemes respiratoris. Cada any es diagnostiquen a Figueres entre 60 i 70 nous casos de càncer de pulmó.