La Guia per a Famílies de Persones Afectades per Trastorns Alimentaris (TCA) vol ser una eina d'acompanyament i coneixement interactiva i didàctica que ajudi els familiars de malalts d'anorèxia, bulímia o altres tipus de trastorns a identificar la patologia i a saber com actuar com a suport i cuidador. Aquesta guia és fruit dels treballs monogràfics «Anorèxia i Família» que ha estat duent a terme la Taula de Diàleg des de 2017. El document ha estat elaborat per setze experts i professionals de la salut, entre psicòlegs, psiquiatres i infermers, i recull d'una manera senzilla, sistemàtica i útil, els resultats dels estudis realitzats en el marc de la Taula i el seu coneixement professional.

Segons ha explicat un dels autors de la guia, doctor en psicologia i coordinador de la Unitat de TCA de l'Hospital Sant Joan de Déu, Eduard Serrano, «la guia ha buscat ser pràctica. Els professionals buscàvem un material gràfic que les famílies que venen a la consulta es poguessin endur a casa i del qual nosaltres poguéssim ser prescriptors» Així mateix, Serrano ha explicat que «la guia s'orienta a les famílies, i en general a tot l'entorn del pacient ,perquè són un important agent de canvi en la recuperació al llarg de tot el procés de la malaltia. Quan la família s'implica, el pronòstic de curació és molt més bo» ha apuntat Serrano.

Contingut en tres eixos

El contingut de la guia s'estructura en tres eixos: la psicoeducació del trastorn de la conducta alimentària, el suport social i les eines per a les famílies i les persones de suport. En la primera part, s'introdueixen els trastorns alimentaris, els tipus de TCA (quins són els principals trastorns, si hi ha de més i menys greus, si es pot passar d'un trastorn a un altre..), les causes (la multicausalitat, els perfils de risc, les situacions d'estrès o el seguiment de dietes com a detonants, l'erroni sentiment de culpa dels pares, el risc per a fills o germans de malalts).

En la segona part, la guia se centra en el suport social. Analitza de manera detallada el rol del pares (gestionar els sentiments de culpa, les renúncies per fer der cuidador, i els dubtes de quin paper han de jugar en el tractament), dels germans (si han de conèixer què li passa al malalt, el seu rol, i com els pot afectar), de la parella (què fer si la persona malalta no vol ajuda i com actuar), i dels amics (què fer i què no fer davant el coneixement del trastorn, i quin paper jugar durant el tractament).

Finalment, a la part dedicada a les eines per a les famílies i les persones de suport, la guia explica què fer i que no fer davant d'un TCA a casa, claus per diferenciar la persona del trastorn (quan parla i actua el trastorn i quan la persona), i proposa un seguit d'escenaris concrets a tall d'exemple amb resposta. La guia està pensada per ser una eina de fàcil accés, que estarà disponible en línia, en format responsiu i amb possibilitat de navegació. El llenguatge és molt planer i entenedor i inclou les il·lustracions creades un dels autors, el coordinador de la UTCA de Bellvitge i professor de la UAB, Fernando Fernández-Aranda.