Un grup de joves, amb el suport del Col·legi de Metges de Girona, ha decidit crear una nova Secció de Metges MIR i Joves, per contribuir, de forma conjunta i transversal, a millorar la professió i el sistema sanitari. Tot i que es va constituir a principis d'any, la presentació oficial de l'entitat es va dur a terme ahir, a càrrec del president Pau Vilardell, resident de cinquè any de l'especialitat de cardiologia al Trueta. Casualment, Vilardell es va graduar en la primera promoció sorgida de la Facultat de Medicina de Girona i gairebé cinc anys després, juntament amb uns 200 residents i 500 metges joves amb qui comparteix les mateixes «inquietuds», han decidit crear aquesta nova secció.

Segons Vilardell, els principals objectius de l'entitat són, d'una banda, «posar en valor la formació sanitària gironina com un referent» i, d'altra banda, «potenciar les perspectives de futur de la Regió Sanitària de Girona, perquè es converteixi en una opció real i no una alternativa per als futurs metges gironins i de la resta de Catalunya», va explicar. D'aquesta manera, considera que la «formació i l'aprenentatge constants són qüestions fonamentals per als professionals de la salut. I els metges i metgesses joves són un valor molt important a l'hora d'aportar a la professió noves perspectives i coneixements en múltiples àmbits».

La secció també té una sèrie de projectes en marxa. Alguns són la iniciació de plans medioambientals, la participació i la promoció d'activitats de formació i la seva presentació als nous metges residents, la realització de campanyes de responsabilitat social i igualtat, la promoció de formació en humanitats mèdiques i suport a la salut del metge i la creació d'un grup d'assessorament jurídic, entre d'altres. En l'actualitat, «estem centrats en les jornades de portes obertes dels diferents hospitals de la regió, on ens presentarem i intentarem atraure futurs residents tant d'aquí com de la resta d'Espanya», va matisar.

La idea és que la junta directiva, formada per una vintena de metges, es reuneixi un cop al mes per posar sobre la taula nous projectes. «No volem substituir cap col·lectiu, sinó potenciar-lo».

Debat inaugural

Després de la presentació a la Facultat de Medicina, va tenir lloc un debat sobre el futur de la sanitat gironina, en el qual hi va participar Josep Vilaplana, president del Col·legi de Metges; Jordi Barretina, director de l'Institut d'Investigació Biomèdica; Joan San, degà de la Facultat de Medicina i Marta Madrenas, alcaldessa de Girona. Entre d'altres aspectes, van parlar dels recursos humans en el sistema sanitari, els recursos econòmics i infraestructures del sistema gironí i el model d'organització en el futur. Respecte a la futura ubicació del Trueta, el Col·legi de Metges fa temps que s'ha posicionat a favor de Salt.