La Fundació Oncolliga Girona i l'Obra Social La Caixa han signat un conveni de col·laboració per ajudar a finançar el servei de fisioteràpia a domicili durant el 2020. El suport de la l'Obra Social «la Caixa» s'ha traduït en una aportació de 6.000 euros. El servei de fisioteràpia a domicili es va posar en funcionament l'any 2004 i va dirigit a persones afectades de càncer que es troben en fase pal·liativa. Durant el 2019, l'equip de fisioterapeutes de l'Oncolliga va atendre un total de 631 usuaris, als quals es va oferir un total de 5.758 serveis.

Quan la malaltia avança i es passa d'un tractament actiu a un de pal·liatiu, apareixen limitacions físiques importants que comporten problemes de mobilitat, trastorns musculars, respiratoris, etc. Els malalts passen moltes hores enllitats o en períodes cada vegada més llargs d'immobilitat. Això comporta un conjunt de símptomes que provoquen un patiment afegit a la malaltia: dolors musculars, atròfia muscular, inestabilitat i inflamacions articulars entre d'altres.

Atès que els equips de suport a domicili de la xarxa de salut pública (Pades) estan integrats per metges i infermeres, però no disposen de fisioterapeutes, l'Oncolliga va decidir engegar aquest servei amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida d'aquestes persones. Els pacients arriben a aquest servei mitjançant una derivació de l'oncòleg de referència, el cirurgià, el treballador social, Pades, l'equip d'infermeria o el metge de capçalera, sempre amb una autorització mèdica.

Les activitats que es duen a terme van des de la tonificació muscular en cas d'atròfia, fins a estiraments i massatges, millora de la respiració o reeducació de la marxa i l'activitat de la vida diària. El fisioterapeuta du a terme també una tasca d'educació dirigida al cuidador principal, al qual aconsella sobre la manera de moure el malalt i de fer les transferències (llit-cadira/cadira-WC).

L'Oncolliga compta actualment amb un equip de nou fisioterapeutes que cobreixen tot el territori de les comarques gironines. El pressupost total d'aquest servei per al 2020 és de prop de 80.000 euros.