El Departament de Salut ha habilitat l'aplicació web "gestioemocional.cat", una eina per fer un seguiment i tractar la salut emocional dels ciutadans i que permetrà posar-los en contacte amb psicòlegs i, fins i tot, derivar-los als centres d'atenció primària o al 061.

En roda de premsa avui, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha indicat que l'actual crisi sanitària per coronavirus pot provocar diferents estats d'ànim i que els ciutadans sentin "por, angoixa, tristesa i molta preocupació", cosa que és "normal i habitual "en una situació com l'actual.

A través de l'aplicació s'oferirà una primera intervenció per a aquells casos que es considerin lleus i els que requereixin més continuïtat seran derivats als serveis especialitzats.

Si bé és una eina enfocada a atendre la salut emocional del conjunt de la població, es prioritzaran aquelles persones que han patit una pèrdua d'una persona propera per la Covid-19, a aquells que tenen algun familiar a l'UCI o positiu a casa, als grups de risc, a aquells casos positius que estan rebent tractament a casa i a les persones que pateixen trastorns de tipus psiquiàtric que comencen a aflorar.

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha habilitat un equip de 100 psicòlegs que realitzaran atenció telefònica als casos que així ho requereixin i que fins i tot podran derivar-los als centres d'atenció primària.

Per la seva banda, el coordinador del Servei d'Atenció Psicològica a les Persones del SEM, Andrés Cuartero, ha assegurat que encara queden "moltes situacions d'estrès per venir" en els pròxims mesos de la pandèmia, per la qual cosa Vergés ha ressaltat la importància d'avançar-se a ells i poder tractar-los des del moment actual.

El cap de Psiquiatria de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Josep Antoni Ramos-Quiroga, ha detallat que la pàgina web conté 15 recursos diferents als que es pot accedir un cop s'ha completat el qüestionari i que, en cas que el usuari presenti simptomatologia intensa, la pàgina està enllaçada directament amb els professionals sanitaris del SEM.

Aquests professionals, segons ha explicat Cuartero, han col·laborat amb experts d'Israel en situacions traumàtiques per poder encarar situacions com l'actual.