El director de l'àrea de Recerca i desenvolupament d'Oncologia de l'empresa farmacèutica AstraZeneca, Josep Baselga, ha dit aquest dilluns que "al final del primer trimestre de l'any que ve, si tot va bé, les vacunes estaran en una fase avançada de distribució".

En declaracions a RAC1, Baselga ha indicat que AstraZeneca calcula que a principis de 2021 tindrà uns tres mil milions de dosis de vacunes que confia que es verifiquin efectives.

El "complicat" serà dissenyar com repartir-les donada la demanda que existirà, per la qual cosa ha dit estimar que fins a "finals del primer trimestre" de l'any pròxim les vacunes -en cas de funcionar- no estarien en "fase avançada de distribució".

AstraZeneca espera que abans de finals d'any "una, dues o tres" de les quatre vacunes amb les quals està experimentant comencin a donar "resultats".

En el cas de les vacunes d'aquesta empresa la previsió és que s'apliquin dues dosis: la segona 28 dies després de la primera.

Segons ha relatat Baselga, ara mateix a tot el món hi ha 175 vacunes diferents sobre les quals s'està treballant, 35 d'elles en assajos clínics amb malalts i 10 en la seva fase final de verificació.

No obstant això, ha subratllat que "la vacuna ajudarà, però no és l'única solució", i ha apuntat que AstraZeneca està desenvolupant també un tractament per "anticossos monoclonals", amb el qual s'aplicarien anticossos de persones que han passat el virus a potencials malalts.

Hi ha 16 d'aquests tractaments en desenvolupament i un especialment que "és boníssim".

Amb tot, s'ha mostrat confiat que després d'un hivern que serà "horrorós" el pròxim estiu sigui "relativament normal", al mateix temps que ha sostingut que no s'ha d'obligar a vacunar-se a qui no el vulgui, perquè al seu judici ha de prevaler "un principi de llibertat individual que és innegable".