L'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha entrat a formar part de l'Aliança Europea d'Hospitals Universitaris (European University Hospital Alliance, EUHA), després que el Govern ho aprovés el passat dimarts i la mateixa Aliança ho ratifiqués en assemblea aquest dimecres. Es tracta d'un grup estratègic format per nou dels hospitals universitaris més rellevants d'Europa que té per objectiu fomentar l'excel·lència i la innovació en l'assistència sanitària en l'àmbit europeu. Aquesta aliança es va fundar el 2017 promoguda pel Vall d'Hebron i el Karolinska University Hospital d'Estocolm. Aquesta iniciativa permetrà compartir experiències entre els centres que l'integren.

A més d'aquests dos centres, el conformen l'Assistance Publique-Hòpitaux de París, el Charité Universitatsmedizin de Berlín, l'Erasmus MC de Rotterdam, l'Ospedale San Raffaele de Milà, el King's Health Partners de Londres, l'UZ Leuven de Lovaina i l'AKH Wien&MedUni Wien de Viena.

Cadascun d'aquests centres és líder dins del seu país amb una capacitat de més de 1.000 llits que ofereixen atenció sanitària més avançada i especialitzada en la majoria d'especialitats clíniques. Tots tenen centres d'excel·lència en recerca i estan associats a una universitat.L'objectiu general és «exercir un paper actiu en la configuració del futur de l'assistència sanitària a la Unió Europea, compartint les millors pràctiques per al benefici del pacient i maximitzant els esforços per impulsar una recerca d'alta qualitat», segons ha informat el Departament de Salut.

Una de les eines per assolir-ho serà la creació d'una xarxa d'ecosistemes sanitaris sostenibles que assoleixin la millor qualitat assistencial possible amb els recursos disponibles. L'Aliança pretén ampliar les oportunitats perquè investigadors, clínics i altres treballadors obtinguin experiències en altres hospitals universitaris europeus i desenvolupin xarxes professionals.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha valorat que la incorporació del Vall d'Hebron no només posa en valor i certifica l'alt nivell d'excel·lència del centre «sinó que posiciona el Sistema Català de Salut com a model de referència d'entre els millors sistemes sanitaris d'Europa». «Formar part d'aquesta aliança ens permetrà enfortir les relacions internacionals amb els nostres homòlegs europeus però, principalment, compartir experiències i bones pràctiques que es transformin en una millora en la salut i el benestar de la nostra ciutadania».