La propagació del xarampió s'ha agreujat a tot el món i les morts que causa, totalment prevenibles mitjançant la vacunació, han augmentat un 50% des del 2016 fins a un total de 207.500 morts, segons ha donat a conèixer avui l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

La tendència és clara des de fa cinc anys i es tem que la pandèmia de covid-19 empitjori les coses, ja que ha obligat a la interrupció de les campanyes de vacunació en 26 països i les ha retardat en desenes de nacions.

Segons les xifres de les dues últimes setmanes, 94 milions de persones estan en risc de no ser vacunades aquest any contra el xarampió.

Dels països que van interrompre els seus plans d'immunització, només vuit els han reprès: Brasil, Etiòpia, Filipines, Nepal, Nigèria, República Centreafricana, República Democràtica de Congo i Somàlia.

L'OMS va publicar les dades més recents sobre l'evolució del xarampió, una malaltia extremadament contagiosa que amenaça de forma més greu als nens menors de cinc anys.

Gairebé 870.000 casos el 2019

Les estadístiques completes de 2019 revelen que els casos van ser gairebé 870.000, el nombre més gran notificat des de 1996.

República Democràtica de Congo, República Centreafricana, Madagascar, Geòrgia, Kazakhstan, Macedònia del Nord, Ucraïna i Somàlia són els nou països que han registrat el 73% de casos mundials en registrar recentment brots epidèmics greus.

L'augment de casos s'ha registrat en totes les regions del món i suposa un fort retrocés davant els progressos que s'havien fet en posar sota control aquesta malaltia viral infecciosa, per a la qual existeix una vacuna eficaç de la qual es requereixen dues dosis.

Una vacuna disponible

Es tracta d'una vacuna que forma part dels programes de vacunació en pràcticament tots els països, malgrat la qual cosa la cobertura de la primera dosi és actualment del 85% i es manté a aquest nivell des de fa més de deu anys, mentre que la de la segona dosi ha caigut al 71%.

Perquè el xarampió no es propagui la taxa de vacunació ha de ser del 95% o més

Natasha Crowcrift, una experta de l'OMS, ha explicat en una roda de premsa a Ginebra que hi ha un "efecte acumulatiu" dels nens que cada any es queden sense ser vacunats i, tot i que encara és aviat per avaluar l'impacte de la pandèmia de coronavirus, hi ha prou raons per témer que molts no hagin rebut la vacuna que els corresponia per l'actual crisi sanitària.

Alt risc per als nens

Segons Crowcrift, la causa principal de la reculada experimentada en els últims anys es troba en la debilitat dels sistemes de salut de molts països, que no són capaços d'arribar a tots els nens que necessiten ser vacunats.

Són justament els països que ja acumulaven retards els que tindran menys possibilitats de posar al dia els plans d'immunització rutinària un cop passada la pandèmia.

Amb aquestes dades preocupants a la mà, l'OMS ha advertit que la vacunació contra el xarampió s'ha de reprendre en tots els països on s'ha interromput i això abans que s'aixequin les restriccions de viatges a causa de la covid-19.

Quan la mobilitat es normalitzi, el risc que el xarampió travessi fronteres augmentarà.