15 de març de 2021
15.03.2021
Diari de Girona

El Trueta s'incorpora a la xarxa d'hospitals que utilitzen un transcatèter de pròtesis valvulars aòrtiques per tractar una malaltia cardiovascular

Salut tindrà en compte la fragilitat dels pacients a l'hora de fer-los la implementació del transcatèter

15.03.2021 | 10:43
El Trueta s'incorpora a la xarxa d'hospitals que utilitzen un transcatèter de pròtesis valvulars aòrtiques per tractar una malaltia cardiovascular

L'Hospital Josep Trueta de Girona s'incorpora a la xarxa de centres de Catalunya que utilitzarà els implants de transcatèter de pròtesis valvulars aòrtiques (TAVI) per tractar els pacients d'estenosi aòrtica severa. Es tracta d'una malaltia cardiovascular crònica, progressiva i mortal. Fins ara, aquesta tècnica només s'utilitzava en cinc hospitals catalans: els de Vall d'Hebron, Clínic de Barcelona, Germans Trias i Pujol, Bellvitge i Sant Pau. A part d'incorporar el centre gironí en la xarxa d'hospitals, el Departament de Salut també ha canviat els criteris dels pacients que optaven a aquest tractament per ampliar-lo a més gent. A partir d'ara es tindrà en compte l'edat i també el grau de fragilitat dels pacients, un fet pioner a l'Estat.

Al llarg del 2020, 560 pacients d'estenosi aòrtica severa van rebre un TAVI. De tota manera, tots ells eren persones de risc alt o amb contraindicació per operar-se. De fet, aquest implant de pròtesi és una mètode menys invasiu que la cirurgia cardíaca i suposa menys risc per la salut de les persones. Ara, amb els canvis es permetrà que les persones de més de 80 anys que no tinguin fragilitat o co-morbiditat optaran a rebre aquest implant.

El fet de tenir en compte el nivell de fragilitat és un criteri pioner a l'Estat que permet ampliar-ne l'ús a aquelles persones que més profit en poden treure. La directora de l'Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut, Xènia Acebes, creu que aquests canvis evitaran "complicacions a persones que poden ser més fràgils a una intervenció de cor obert".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit