31 de març de 2021
31.03.2021
Diari de Girona

Per què fan mal les dents quan mengem un gelat?

Acabarem menjant gelats a mossegades? Una vegada detectat el problema és possible trobar el remei

31.03.2021 | 15:31
Per què fan mal les dents quan mengem un gelat?

Una recent investigació científica ha descobert que algunes cèl·lules dentals contenen proteïnes sensibles davant les baixes temperatures, la qual cosa pot provocar una sensació de dolor, sobretot si existeixen càries.

A molts ens ha passat. Ens disposem a menjar un gelat i quan el fred entra en contacte amb les nostres dents, sentim un dolor punxant que ens paralitza durant un moment. És una sensació molt desagradable, i fins ara no es coneixia exactament la raó per la qual les baixes temperatures generen aquest estímul negatiu en moltes persones. Però la ciència per fi ha revelat el perquè.

Un equip internacional de científics ha estat investigant durant una dècada per publicar aquest estudi mèdic emparat pel Howard Hughes Medical Institute. Amb ell, han descobert com les dents perceben el fred i han identificat als actors moleculars i cel·lulars involucrats.

La clau està en unes cèl·lules dentals anomenades odontoblasts, que són les que contenen proteïnes sensibles al fred i que detecten les caigudes de temperatura. Tot apunta al fet que aquests senyals cel·lulars siguin les responsables de generar una sensació de dolor en el nostre cervell.

La troballa té repercussions importants, ja que ara es podran desenvolupar medicaments enfocats a pal·liar aquest "sensor del fred" i, amb això, disminuir i fins i tot eliminar la sensibilitat de les nostres dents cap a les baixes temperatures.

«Una vegada que es té una molècula a la qual apuntar, existeix la possibilitat de tractament», afirma l'electrofisiòloga Katharina Zimmermann, coautora d'aquest estudi publicat en la prestigiosa revista Science Advances.

Les càries, un actor fonamental per al fred

Les dents es van desgastant quan els bacteris i l'àcid corroeixen l'esmalt, que és la coberta dura i blanquinosa. A mesura que l'esmalt s'erosiona, es formen unes fosses que són les famoses càries.

Al voltant de 2.400 milions de persones, és a dir, un terç de la població mundial, tenen càries sense tractar en les dents permanents. Això pot provocar un intens dolor en la nostra dentadura, i aquí s'inclou una extrema sensibilitat davant el fred.

D'aquesta manera, com més cuidem les nostres dents, menys probabilitat tindrem de patir càries i menys dolor ens farà la dentadura quan entri en contacte amb el fred prenent un gelat, per exemple.

El canal iònic TRPC5, la clau del descobriment

Per arribar a les conclusions finals, l'equip d'investigadors ha hagut de treballar durant anys. La llum al final del túnel es va començar a albirar quan van estudiar el TRPC5, un canal iònic especialment sensible al fred.

Els canals iònics són porus de les membranes cel·lulars que actuen com a portes moleculars. En detectar un estímul com un canvi de temperatura, per exemple, els canals es tanquen o s'obren de bat a bat i deixen que els ions entrin a la cèl·lula. Això crea un pols elèctric que va d'una cèl·lula a una altra i és una forma ràpida d'enviar informació crucial al cervell, el cor i altres teixits.

L'equip va localitzar la ubicació del TRPC5 en una mena de cèl·lula específica, l'odontoblast, que resideix entre la polpa i la dentina, i és encara més freqüent en les dents amb càries.

Per comprovar com afectaven els canvis de temperatura en el TRPC5, van fer un experiment amb ratolins de laboratori.

En els ratolins normals, el contacte amb el fred va desencadenar una activitat nerviosa. No va anar així en els ratolins que mancaven de TRPC5 o que tenien les dents tractades amb una substància química que bloquejava el canal iònic.

D'aquesta manera van poder arribar a la conclusió del que ocorre en les nostres dents quan mosseguem un gelat: les nostres cèl·lules dentals, repletes de TRPC5, capten la sensació de fred i una sensació de dolor acaba arribant al cervell.

El bo és que ara ja sabem què produeix aquest malestar. Podrem posar-hi remei fins a poder menjar gelats a mossegades?

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook