Catalunya va commemorar dilluns el Dia Mundial de l'Atenció Primària amb 3.258 professionals més a tot el territori, contractats al llarg del 2020. Els 27.000 professionals que treballen en l'atenció primària a Catalunya han tingut un paper imprescindible en la resposta assistencial a la covid-19, liderant els cribatges massius i la campanya de vacunació, va destacar la Generalitat en un comunicat. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, va posar en valor l'esforç d'aquests professionals, que va afirmar que «ho estan donant tot des de març del 2020».

Salut va emprendre l'any passat un pla d'enfortiment i transformació de l'Atenció Primària que suposarà una inversió de 300 milions d'euros en tres anys, amb l'objectiu de satisfer un augment de la demanda i noves necessitats. El pla, que també preveu la incorporació de 3.800 professionals, vol enfortir l'accessibilitat en el procés d'atenció als usuaris i millorar la resposta assistencial i l'atenció integral a les persones amb malalties cròniques.

Salut també pretén instal·lar abans de l'estiu més de 120 mòduls a tot Catalunya per donar suport als centres d'atenció primària, alguns dels quals ja han iniciat la seva activitat. També ha engegat l'anomenat Pla de confort i resolució de l'atenció primària, dotat amb 30 milions d'euros repartits en tres anys, amb el qual vol corregir les deficiències d'espai i mobiliari dels centres sanitaris. Una altra iniciativa que ha impulsat Salut, i on Catalunya ha estat pionera, és la implementació de la prescripció social, que pretén la millora del benestar emocional a través d'activitats socials i culturals.