El 18 de maig passat una dona de 75 anys va començar a sentir-se malalta. Tres dies després, els sanitaris van diagnosticar que estava contagiada de Covid-19. Passava a la Xina. Al districte de Liwan, ciutat de Guangzhou, província de Guangdong.

Només 10 dies després, aquesta dona havia provocat cinc generacions d'infectats.

I al cap de poc més d'un mes, concretament el 23 de juny, les autoritats xineses tenien localitzats un total de 167 contagiats en 4 ciutats diferents (Guangzhou, Maoming, Foshan i Zhanjiang) en Guangdong.

Tots ells es van vincular al cas original (el de la dona) a partir de dades epidemiològiques o genètiques. I s'ha comprovat que tots estan infectats amb la mateixa seqüència d'ARN que la variant Delta.

30 milions de PCR per a poder comparar

Quan les autoritats sanitàries xineses van descobrir la infecció de coronavirus en la dona de 75 anys, es van posar a la feina per a detenir el brot, localitzar als contagiats, aïllar-los… i conèixer les causes, les conseqüències, les característiques.

Entre el 26 de maig i el 8 de juny de 2021 es van realitzar en la zona prop de 30 milions de proves de PCR.

A més, els investigadors del Centre de Guangzhou per al Control i la Prevenció de Malalties van analitzar les dades de les persones que havien posat en quarantena i els van comparar amb els observats durant el brot original del coronavirus en Wuhan. El causat en 2020 pels ceps històrics 19A i 19B.

D'aquest minuciós i ampli estudi s'han extret importants i impactants conclusions sobre la variant Delta.

La càrrega viral de la variant Delta és 1.260 vegades superior

La primera és que els investigadors xinesos van observar que la càrrega viral trobada en les infeccions amb la variant Delta era unes mil vegades més alta que les que es trobaven en els ceps de Wuhan (19A, 19B) que circulaven al principi de l'epidèmia.

Concretament, els investigadors revelen que les càrregues virals en la primera prova PCR van ser 1.260 vegades més que les registrades el dia en què es va detectar per primera vegada el SARS-CoV-2

Només el 19% de les mostres de persones infectades amb els ceps originals del coronavirus, les històriques 19A i 19B, contenien una càrrega viral tan alta.

Comença a contagiar molt abans (en 2,3 dies)

Epidemiològicament, a més, els investigadors van observar una diferència notable i molt preocupant a l'hora de valorar la rapidesa infectiva d'aquesta variant:

Van observar un escurçament del temps mitjà que triga una persona recentment infectada a poder infectar a una altra.

Lògicament, com més curt sigui aquest interval (anomenat interval de sèrie), més ràpida serà la velocitat amb la qual s'estengui l'epidèmia.

I van descobrir que amb la variant Delta només feien falta 2,3 dies per a contagiar. Gairebé una tercera part del que es va observar en els estudis realitzats amb la primera variant de Wuhan, amb la qual el temps mitjà se situava entre 5,5 i 7,5 dies.

Es detecta més ràpid en la PCR

També es va determinar l'interval entre l'exposició al virus i la primera vegada en què aquesta càrrega viral era detectada en una prova PCR.

I aquest interval, que en el primer virus de la pandèmia va ser de sis dies (amb un pic als 5.6 dies), ara és de només quatre dies (amb el pic als 3,7 dies).

És una dada molt important, perquè vist el risc de transmissió tan primerenc que té la variant Delta, els investigadors aconsellen canviar el temps de validesa de les PCR com a «passaport» per a moure's.

A la Xina, les 72 hores de PCR que feien falta per a poder viatjar amb avió, tren o autobús, es van reduir a menys de 48 hores.

En menys de 3 dies el virus ja s'ha duplicat

El temps mitjà de generació, que és el temps que triga una població microbiana a duplicar-se, va anar de 2,9 dies, la qual cosa suposa que la variant Delta es reprodueix en el nostre interior molt més ràpid.

I així, triga pràcticament la meitat que els primers ceps, que necessitaven de 5,7 dies.

Molt probablement aquesta capacitat de replicar-se més ràpidament li permet ser més contagiosa en la fase inicial de la infecció.

Triga menys a mostrar símptomes

El període mitjà d'incubació d'un virus és la durada entre l'exposició inicial i l'inici dels símptomes de la malaltia.

En les dades informades de Wuhan el període era de 5,2 dies, mentre que en aquesta recerca és de 4,4 dies.

Es contagia més en els primers dies, en fase presimptomàtica

Els investigadors van comprovar que el 64,7% (44/68) dels esdeveniments de transmissió van ocórrer durant la fase presimptomàtica. Una dada superior a l'original, que era de 59,2%.

Els autors de la recerca no dubten manifestar una important conclusió:

«La major infectivitat de la variant Delta durant la fase presimptomàtica subratlla la urgent necessitat de posar en quarantena als casos sospitosos o fins i tot que hagin tingut un contacte pròxim. I fer-ho abans de l'inici dels símptomes o garbellat per PCR».

Al principi cada persona pot infectar a 3,5

el número de reproducció efectiva (Rt) és la quantitat de persones que s'infecten en mitjana a partir d'una persona malalta en un moment concret. I és un de les dades fonamentals per a manejar una pandèmia des del costat dels científics, polítics…

Doncs bé, en aquest cas concret, els investigadors es van trobar en els primers dies amb 3 infectats per persona fins al 27 de maig.

Després va augmentar a 3,5 del 27 al 29 de maig.

A partir del 30 de maig va disminuir i va aconseguir un valor de 1. Xifra que va estar fluctuant fins al 15 de juny.

A partir d'aquest moment, va ser menor que 1. I a partir del 19, fins al 23 que dura l'estudi, no es van notificar nous casos.

Un estudi minuciós

Totes aquestes dades s'han obtingut mitjançant una recerca epidemiològica en la qual els subjectes de contacte es van localitzar i van identificar mitjançant preguntes, imatges de càmeres de vigilància o rastreig a través d'aplicacions mòbils.

I una vegada identificats se'ls va aïllar en quarantena i se'ls va realitzar una prova de PCR diàriament.

L'estudi ha estat publicat el 7 de juliol en el lloc virological.org , i ara, el 12, com un preimprès en medRxiv.