Hi ha molts motius pels quals el fumador ha d'intentar deixar el tabac. Per aconseguir-ho, hi ha diverses tècniques i consells que es poden seguir, si bé el primer i més important de tot és la voluntat de fer-ho. El fumador ha d'estar convençut que vol abandonar aquest hàbit.

La tasca que el fumador té per davant no és senzilla. Pot patir símptomes com inquietud, ansietat, somnolència, increment de la gana o irritabilitat.

Una vegada convençut, el fumador pot seguir consells com els següents:

Comentar-ho a familiars i amics

La gent que envolta el fumador és fonamental perquè aquest assoleixi el seu objectiu. Resulta crucial que la família, els amics i els companys de feina li donin suport. Han d'ajudar-lo en els moments difícils, però seguint els seus consells previs. No es pot esperar que siguin els altres els qui sàpiguen el que s'ha de fer.

Fer nous plans

El fumador ha de pensar què farà en aquests moments en els quals era més propens a fumar. És convenient canviar els hàbits que abans acompanyava amb un cigarret. Per exemple, si sempre es fuma en prendre cafè, caldrà deixar de prendre cafè o substituir-lo per una altra beguda.

Una altra idea és substituir el tabac per caramels: Per exemple, aquells llocs en els quals habitualment hi havia cigarrets, com pot ser el cotxe. També haurà de pensar què tenir a les mans i en la ment quan habitualment pensava i tenia un cigarret. Buscar-se un hobby o un nou entreteniment és una bona opció.

Canviar l'estil de vida

Resulta convenient canviar els hàbits com les hores de menjar o començar a fer exercici. A més, tenir algun aliment saludable o quelcom a la boca en lloc del cigarret pot ser un bon hàbit en els primers dies.

Retirar tot allò que es relaciona amb el tabac

És imprescindible retirar de la vista tot el que té a veure amb el tabac. Els cendrers i els encenedors cal guardar-los i tenir-los ben amagats perquè no es vegin. Per descomptat, hem de tirar els paquets de tabac que encara tinguem.

Establir dates i objectius

És imprescindible establir una data concreta a curt termini per deixar de fumar -al voltant de dues setmanes- i no resignar-se es cau en un error puntual una vegada sobrepassada la data. Ha de servir-nos d'experiència i analitzar què ha passat per no tornar a reincidir.

El que mai s'ha de fer és fumar un cigarret perquè pensem que no ens afectarà. Cal tenir clar que per aconseguir l'objectiu l'abstinència ha de ser total.

Tampoc hem de pensar en els dies que queden al davant i pot recompensar-se si s'obtenen èxits. Per exemple, es poden apartar els diners si es continués fumant i amb ells, comprar-se algun capritx.

Apuntar-se a programes

Els centres sanitaris ofereixen programes als quals apuntar-se per deixar de fumar. En ells s'aconsella sobre medicaments i productes per acabar amb l'addicció a la nicotina, com els coneguts pegats, els xiclets o els aerosols. A més, existeixen altres medicaments amb recepta que ajuden a l'abstinència.