Diari de Girona

Diari de Girona

La teràpia de constructes personals, eficaç contra la depressió i la fibromiàlgia

L’associació entre les dues malalties és freqüent i l’una augmenta el risc i empitjora les característiques de l’altra

Un estudi multicèntric amb participació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat de les Amèriques (UDLA) de l’Equador ha demostrat que la teràpia de constructes personals és igual d’eficaç que la cognitivoconductual a l’hora de reduir els símptomes depressius i de millorar la qualitat de vida de les pacients amb fibromiàlgia. Les dues teràpies van reduir els símptomes de depressió en aproximadament el 60% de les participants.

Mari Aguilera, investigadora del grup interuniversitari de la UOC i la UB GRECIL, professora de la UOC i coautora principal de l’estudi, juntament amb la investigadora de la Universitat de les Amèriques Clara Paz, destaca que els resultats impliquen poder «obrir el ventall de teràpies eficaces i guanyar en flexibilitat per adaptar-se a les particularitats i necessitats de cada pacient».

L’associació entre fibromiàlgia i depressió és freqüent i sembla anar en els dos sentits: l’una augmenta el risc i empitjora les característiques de l’altra. Les voluntàries que pateixen les dues malalties van seguir una teràpia psicològica setmanal durant prop de quatre mesos.

Compartir l'article

stats