Diari de Girona

Diari de Girona

La intel·ligència artificial obre un nou capítol en la prevenció del càncer de mama

Aquestes eines permeten predir el risc de desenvolupar un tumor cinc anys abans que aparegui

Oncòlegs nacionals i internacionals van avalar recentment l’ús d’eines d’intel·ligència artificial (IA) per a la prevenció i la detecció precoç del càncer de mama, i que han permès, per exemple, predir el risc de desenvolupar un tumor cinc anys abans que aparegui.

Així ho van corroborar els doctors Regina Barzilay, experta en IA en l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (EUA), Mikael Eriksson, especialista en IA en l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (EUA), i José Enrique Alés, oncòleg del Complex Assistencial de l’Hospital Nuestra Señora de Sonsoles (Àvila) durant la 15a Revisió Anual Geicam d’Avanços en Càncer de Mama (RAGMA22).

Barzilay va sert l’encarregada d’exposar els resultats del nou model d’avaluació del risc MIRAI desenvolupat per l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), que ha estat provat a vuit països.

Aquest model analitza mamografies dels pacients, les confronta amb un històric de centenars de milers d’aquestes proves i prediu el risc de desenvolupar la malaltia fins a cinc anys abans que es presenti, de manera que permet identificar aquelles persones que es beneficiaran d’exàmens de detecció addicionals. Això «ajudarà a la prevenció i detecció primerenca de la malaltia i a una personalització d’aquestes proves de detecció», va assenyalar l’experta.

Compartir l'article

stats