Diari de Girona

Diari de Girona

Implanten a un nen de 3 anys el cor artificial número cent

Cinc hospitals de l’estat utilitzen dispositius d’assistència ventricular pediàtrica

El doctor Casares visitant el nen de 3 anys que ha rebut el cor artificial número 100 a Espanya. | EUROPA PRESS

L’hospital Reina Sofia de Còrdova ha implantat el cor artificial, dispositiu d’assistència ventricular conegut com a Berlin Heart, número 100 a nivell estatal, el qual permet bombar la sang de manera mecànica. Va ser fa un mes i es va col·locar a un nen de 3 anys que evoluciona satisfactòriament a l’UCI mentre està esperant un trasplantament, que seria el tractament definitiu per a la seva malaltia.

L’experiència de l’hospital de Còrdova en l’ús de dispositius d’assistència ventricular pediàtrica es concentra en els darrers 15 anys i és un dels cinc centres del país on s’utilitza. Els altres quatre hospitals es reparteixen entre Madrid (Gregorio Marañón i La Paz), Barcelona (Vall d’Hebron) i La Corunya (Juan Canalejo).

El petit que ha rebut aquest últim dispositiu fa un mes que hi està connectat i la seva evolució ha estat molt bona fins ara, fins i tot el seu cor ha recuperat part de la seva funció en comptar amb l’ajuda del dispositiu artificial. El nen patia una miocardiopatia dilatada i el deteriorament al qual havia arribat va precipitar l’implant, que es va poder fer al quiròfan de manera programada.

Especialitats participants

Cirurgia Cadiovascular i Cardiologia Pediàtrica són dues de les especialitats que participen en l’atenció d’aquests pacients, a les quals se sumen Intensius Pediàtrics, professionals del Programa de Trasplantament Cardíac, Anestèsia Infantil, Radiologia Infantil, Infermeria i Fisioteràpia, entre d’altres.

Des dels seus inicis, el Reina Sofia ha implantat el dispositiu Berlín Heart en 18 nens, la majoria de vegades com a pont a un esperat trasplantament i el 75% d’aquests pacients actualment estan vius. El cirurgià cardiovascular Jaume Casares es mostra «orgullós de poder aparèixer entre els centres que ofereixen aquesta terapèutica i, especialment, dels resultats clínics que hem obtingut. La majoria dels nens, després del dispositiu, han rebut un trasplantament i porten una vida normal. Els primers casos van ser complicats, però ara ens resulta més senzill fer-lo servir».

Per a la cardiòloga pediàtrica María Ángeles Tejero, l’assistència «ens permet mantenir aquests nens en llista d’espera tot el temps que necessitin, que poden ser mesos, motivat per l’escassetat de donacions d’òrgans en edat infantil». El temps mitjà de connexió dels nens a aquest dispositiu a Còrdova ha estat de 89 dies, amb un rang que va des dels 4 fins als 310 dies.

Origen als EUA

A finals dels anys 70 hi havia una aposta a nivell mundial pels dispositius que substitueixen la funció del cor, que es va localitzar als Estats Units i després es va estendre a Europa. A Espanya, Berlin Heart va començar a fer-se servir a la dècada dels 90 i el Reina Sofia és dels primers centres del país que el va incorporar en nens (el 2007).

Berlin Heart és un dispositiu paracorpori que és activat pneumàticament. Els nens que porten el dispositiu estan ingressats, però poden tenir mobilitat per l’hospital (planta, zones comunes, aula educativa, etc.)

Dos models d’assistència

El Reina Sofia fa servir en la població pediàtrica dos models d’assistència, ja que a Berlin Heart se n’afegeix un altre conegut com a Levitronix, un sistema d’impulsió centrífuga amb tecnologia de levitació magnètica que ja ha estat implantat en 8 nens. Si sumem les dues assistències ventriculars, el centre cordovès les ha fet servir en 26 ocasions (18 Berlin Heart i 8 Levitronix) per a 23 nens, ja que alguns han necessitat els dos implants. Tot i que l’espera fins al trasplantament és la principal indicació, també es fa servir després del trasplantament fins a la recuperació completa de l’òrgan que ha estat trasplantat.

Compartir l'article

stats