Segueix-nos a les xarxes socials:

Aproven l'ús religiós dels polígons a Sant Hilari enmig de la indignació veïnal

L'equip de govern assegura que la compra de les naus «no s'ha fet ni es farà» sense l'autorització municipal.

L'equip de govern de Sant Hilari Sacalm (Partit Independent de les Guilleries, PIG) va aprovar ahir en el ple, per set vots a favor i sis en contra (CDC), tirar endavant la modificació del Pla General d'Ordenació Urbana (POUM) que ha de permetre que es pugui fer un ús religiós de les zones industrials, enmig de la indignació d'un centenar de veïns que s'oposen al fet que la comunitat islàmica tingui l'opció d'instal·lar una mesquita a dues naus -de 500 metres quadrats cadascuna- ubicades al carrer Sant Jordi i que van seguir la votació a la sala de plens, els passadisos i fins i tot les escales de l'Ajuntament. En aquest sentit, els veïns del municipi van demanar una votació popular.

En una sessió plenària que es va viure enmig d'una gran tensió, l'alcalde de la localitat, Joan Ramon Veciana, va defensar aquesta modificació al·legant que volen «construir una societat respectuosa amb totes les ètnies», i va acusar l'oposició (CiU) d'actuar amb «cinisme, hipocresia i contra els interessos del poble» davant l'afirmació que el govern local vol «fer» un temple islàmic al carrer Sant Jordi.

«No estan jugant a la puta i la ramoneta sinó amb la convivència dels veïns del poble», va criticar Veciana, tot afegint que els convergents estan «a la mateixa alçada que partits xenòfobs com Plataforma per Catalunya (PxC)». Així mateix, el batlle va voler tranquil·litzar els veïns i va precisar que la compra de les naus «no s'ha fet ni és farà» sense l'autorització de l'Ajuntament i que aquesta aprovació «només» és el primer pas del «llarg procés» que «sempre» es pot canviar. «Perquè es faci un centre de culte cal l'aprovació de l'Ajuntament, d'Urbanisme i una llicència d'activitat», va especificar el batlle.

Per la seva part, CiU va respondre lamentant la «falta de respecte» del PIG per acusar-los de «xenòfobs» i van criticar «la decisió unilateral» presa pel govern local en aquesta mesura. «Per moure un arbre al carrer Guilleries van fer una consulta i per autoritzar una mesquita no convoquen ningú», va assenyalar el cap de l'oposició, Albert Santaugini, enmig dels crits de suport i els aplaudiments dels veïns assistents al ple. Així mateix, Santaugini va questionar els «interessos» de l'executiva local amb la comunitat isalàmica. «Fa tres anys que s'està elaborant un nou pla urbanístic i ara hem de córrer a canviar el vell, que té uns 20 anys. Fa mal pensar», va afegir el portaveu convergent.

I mentre Veciana responia a l'oposició assegurant que faran «tot el possible» per buscar una nova ubicació per al centre de culte i que la comunitat islàmica ha signat un document en el que asseguren que «no han realitzat» la compra de les naus, la indignació dels veïns assistents al ple anava en augment. «Estem decebuts amb el fet que es tiri endavant aquesta modificació, perquè no estem en contra que es faci un centre de culte, però no creiem que el nostre carrer sigui l'idoni», va dir el portaveu dels veïns del carrer Sant Jordi. Altres van anar més enllà. «No seria millor crear més indústria perquè aquesta gent treballi, que no pas posar-los un temple?», questionava un assistent entre crits de suport. «Les coses es decideixen per votació i majoria. Jo tinc fills i néts i els espera un poble sense cap futur, perquè aquesta gent només tenen calés per al que els interessa, com comprar naus», va afirmar un altre hilarienc. També es va poder escoltar que la comunitat islàmica «no té respecte per la convivència», ja que si «els dones la mà, t'agafen el braç» i que «al final la gent de Sant Hilari haurem de marxar del poble».

L'alcalde farà el «millor»

Per intentar calmar els ànims, l'alcalde va assegurar que farà el «millor» per al conjunt del poble i que ja s'ha posat en contacte amb la Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat perquè obrin un procés de mediació en la recerca d'un nou emplaçament on instal·lar-hi el temple islàmic.

Prem per veure més contingut per a tu