Segueix-nos a les xarxes socials:

Mor Joan Domènech Moner, primer alcalde democràtic de Lloret de Mar

Mestre i historiador, ha mort a l'edat de 80 anys després d'una dilatada trajectòria

Mor Joan Domènech Moner, primer alcalde democràtic de Lloret de MarAjuntament de Lloret de Mar

L'Ajuntament de Lloret de Mar ha anunciat la mort de Joan Domènech i Moner (1943-2023), el primer alcalde democràtic del municipi. Va ser alcalde entre 1979 i 1983. Pel que fa a la seva carrera política, va exercir d'alcalde, de regidor, també va ser diputat a la Diputació de Girona, on fou ponent de Cultura i impulsà la campanya "La sardana a l'escola"; i director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Girona. L'Ajuntament ha lamentat el seu traspàs a través d'un comunicat.

A banda d’historiador, també era mestre i va exercir a primària en tres escoles de Lloret, a banda de ser, durant tres anys, director de l’Esteve Carles. A l’Ajuntament, va ser regidor a partir de l’any 1973 i va ser escollit com a primer alcalde democràtic després del franquisme, entre 1979 i 1983. Uns anys més tard, de 1995 a 1999, va tornar a ser regidor.

Una vida intensa i lligada a la cultura

La seva vocació de mestre, però, el va fer tornar a exercir la docència a l’institut Rocagrossa. Al llarg de la seva vida, Joan Domènech va escriure una trentena de llibres de temàtiques diverses, com biografies d’artistes, estudis sobre la música popular i l’ensenyament, història d’entitats, narracions de viatges per mar o el món del turisme, entre altres coses. També és autor de molts articles periodístics i d’investigació històrica, en publicacions com l’antiga revista Lloret Gaceta, El Noticiero Universal, el Diari de Barcelona o el diari El Punt, del qual havia estat membre del Consell Editorial. Per tot plegat han estat nombroses les entitats i personalitats que han mostrat el seu condol a les xarxes socials.

La seva vida va estar intensament vinculada al teixit cultural de Lloret de Mar i de la província de Girona. A Lloret fou durant 16 anys president de l'entitat Obreria de Santa Cristina i del Club Marina-Casinet, del qual en va ser trenta anys secretari. També va ser membre del Consell Editorial del diari El Punt i president, entre 2014 i 2020, de la Fundació Prudenci Bertrana, de Girona.

Va exercir de delegat del Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i Ciències de Catalunya a Girona, i com a representant d'aquesta institució, formar part dels Consells Escolars Municipal i Territorial de Girona. També va ser fundador i primer vicepresident del Centre d'Estudis Selvatans i membre de reconegut prestigi del Patronat Francesc Eiximenis de suport als estudis locals (fins a la seva desaparició). Va ser membre del Consell Assessor de la Revista de Girona, editada per la Diputació (des de 1989) i durant 20 anys –en dos períodes– director de la col·lecció de monografies locals i temàtiques Quaderns de la Revista de Girona, editada per la Diputació i la Caixa.

Prem per veure més contingut per a tu