Mor Joan Domènech Moner, primer alcalde democràtic de Lloret de Mar

Mestre i historiador, ha mort a l'edat de 80 anys després d'una dilatada trajectòria

Joan Domènech, en una imatge d'arxiu de fa uns mesos.

Joan Domènech, en una imatge d'arxiu de fa uns mesos. / Ajuntament de Lloret de Mar

Redacció

L'Ajuntament de Lloret de Mar ha anunciat la mort de Joan Domènech i Moner (1943-2023), el primer alcalde democràtic del municipi. Va ser alcalde entre 1979 i 1983. Pel que fa a la seva carrera política, va exercir d'alcalde, de regidor, també va ser diputat a la Diputació de Girona, on fou ponent de Cultura i impulsà la campanya "La sardana a l'escola"; i director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Girona. L'Ajuntament ha lamentat el seu traspàs a través d'un comunicat.

A banda d’historiador, també era mestre i va exercir a primària en tres escoles de Lloret, a banda de ser, durant tres anys, director de l’Esteve Carles. A l’Ajuntament, va ser regidor a partir de l’any 1973 i va ser escollit com a primer alcalde democràtic després del franquisme, entre 1979 i 1983. Uns anys més tard, de 1995 a 1999, va tornar a ser regidor.

Una vida intensa i lligada a la cultura

La seva vocació de mestre, però, el va fer tornar a exercir la docència a l’institut Rocagrossa. Al llarg de la seva vida, Joan Domènech va escriure una trentena de llibres de temàtiques diverses, com biografies d’artistes, estudis sobre la música popular i l’ensenyament, història d’entitats, narracions de viatges per mar o el món del turisme, entre altres coses. També és autor de molts articles periodístics i d’investigació històrica, en publicacions com l’antiga revista Lloret Gaceta, El Noticiero Universal, el Diari de Barcelona o el diari El Punt, del qual havia estat membre del Consell Editorial. Per tot plegat han estat nombroses les entitats i personalitats que han mostrat el seu condol a les xarxes socials.

La seva vida va estar intensament vinculada al teixit cultural de Lloret de Mar i de la província de Girona. A Lloret fou durant 16 anys president de l'entitat Obreria de Santa Cristina i del Club Marina-Casinet, del qual en va ser trenta anys secretari. També va ser membre del Consell Editorial del diari El Punt i president, entre 2014 i 2020, de la Fundació Prudenci Bertrana, de Girona.

Va exercir de delegat del Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i Ciències de Catalunya a Girona, i com a representant d'aquesta institució, formar part dels Consells Escolars Municipal i Territorial de Girona. També va ser fundador i primer vicepresident del Centre d'Estudis Selvatans i membre de reconegut prestigi del Patronat Francesc Eiximenis de suport als estudis locals (fins a la seva desaparició). Va ser membre del Consell Assessor de la Revista de Girona, editada per la Diputació (des de 1989) i durant 20 anys –en dos períodes– director de la col·lecció de monografies locals i temàtiques Quaderns de la Revista de Girona, editada per la Diputació i la Caixa.