Els Bombers han hagut de rescatar aquest matí quatre joves imprudents que han intentat creuar un passallís sobre el riu Muga a l'alçada de Castelló d'Empúries (Alt Empordà).

Tot i que el pas estava tancat perquè les pluges havien fet augmentar el corrent, els joves -tres nois i una noia- han tret la barrera i han entrat amb el cotxe al passallís. Els joves tornaven de festa i volien evitar controls policials. La força de l'aigua ha arrossegat el vehicle i els joves s'han hagut d'enfilar al sostre o agafar-se d'un arbre per evitar ofegar-se. Quan els han rescatat, tots tenien símptomes d'hipotèrmia.. Precisament, el 2008, un jove va morir ofegat a Vilanova de la Muga en circumstàncies semblants.

Els fets han tingut lloc cap a un quart de nou del matí. Els quatre joves, tres nois i una noia, havien passat la nit de gresca a Girona i es dirigien cap a Roses (Alt Empordà). Per evitar controls policials, els joves han decidit creuar el riu Muga pel passallís conegut com el passatge de l'Oca.

El pas estava tancat, perquè les pluges persistents d'aquest dissabte havien fet augmentar el cabal del riu i el corrent baixava amb força. Els joves, però, han tret la senyalització i han intentat creuar el passallís. Ha estat aleshores quan el riu Muga els ha arrossegat. Com que l'aigua es filtrava a dins el vehicle, els joves han sortit del cotxe per evitar ofegar-se.

Tres d'ells s'han enfilat al sostre del vehicle, i un quart s'ha agafat a les branques d'un arbre. Els nois han començat a demanar auxili i un veí de la zona els ha intentat ajudar, tot i que no se n'ha sortit. L'home, però, també ha alertat la Policia Local de Castelló d'Empúries i els Bombers, que han enviat tres dotacions fins al lloc dels fets.

Els Bombers han aconseguit rescatar els quatre joves il·lesos -tot i que amb símptomes d'hipotèrmia- de l'interior del riu. Després, també han assegurat el vehicle entre les branques d'un arbre, en espera que la força de l'aigua baixés i es pogués retirar. Els Bombers també han atès el veí que ha intentat ajudar els joves, perquè també presentava símptomes d'hipotèrmia.

Una imprudència que podria haver costat cara

La imprudència d'aquests joves, però, els podria haver costat cara. Precisament, el desembre del 2008, un noi de Castelló d'Empúries, Zeus Palazuelo, va morir ofegat en travessar amb el cotxe la Muga. El jove, que tenia 21 anys, va desaparèixer el 28 de desembre a la matinada.

Després que la família interposés una denúncia per la seva desaparició, els equips de rescat van aconseguir localitzar el seu cadàver dos dies després a l'interior del riu. Arran d'aquest cas, el jutjat de Figueres va imputar un delicte d'omissió de deure de socors a un altre jove, que aquella nit havia acompanyat la víctima.

Segons la versió d'aquest noi, ell i Palazuelo es van conèixer en un bar de Castelló d'Empúries i van decidir anar fins a Figueres amb el cotxe la víctima. A mig camí, van recollir dos nois més i van passar pel passallís que creua el riu a Vilanova de la Muga.

El riu baixava ple d'aigua i la riuada es va endur el cotxe. Segons va explicar el noi als mossos, ell es va poder salvar i va veure dues ombres més que sortien del riu. Va caminar xop fins a casa seva i no va dir res a ningú perquè es pensava que els altres ja avisarien. La família de la víctima, però, no es va creure aquesta versió i va reclamar que s'esclarís el cas.

Autocaravana estimbada

D'altra banda, els Bombers també han muntat un operatiu de recerca per localitzar el propietari d'una autocaravana que va aparèixer estimbada aquest dissabte a la tarda al camí que porta fins al monestir de Sant Pere de Rodes (Alt Empordà). Un conductor que va veure el vehicle va donar l'alerta i els bombers, els forestals i també municipals del Port de la Selva van participar a la recerca, dificultada per la boira.

Aquest matí, l'operatiu ha continuat i s'hi ha incorporat un helicòpter. Durant la recerca, però, ha aparegut el propietari del vehicle. L'home, que és francès, ha dit que ell i la seva dona havien baixat del vehicle per passejar el gos i, com que se l'havien deixat desfrenat, l'autocaravana va baixar pel marge i es va estimbar.

L'alcalde del Port de la Selva, Genís Pinart, s'ha mostrat molest per l'actitud del propietari, després de tot el rebombori que ha suposat el cas. 'El vam estar buscant ahir i avui, i tot i l'enrenou que ha generat, no s'ha mostrat massa preocupat', ha conclòs.