La xarxa social Facebook posa als seus usuaris al dia de les activitats dels seus contactes, però també pot ser un verí per a les relacions de parella i, com revela un recent estudi, està incrementant la gelosia i les tensions entre els seus seguidors.

Segons el departament de Psicologia de la universitat canadenca de Guelph, Facebook pot provocar serioses situacions de gelosia amb el seu continu flux d'informació sobre el que fem, de qui som amics i en quines fotos apareixem.

Al cap i a la fi, qui no s'ha preguntat alguna vegada per què un ex-xicot o ex-xicota està entre els contactes de la nostra parella? Qui és aquesta rossa -o ros- que apareix en una actitud massa amistosa en les fotos del nostre marit o de la nostra dona?

"Facebook permet l'accés a informació a la qual d'una altra manera no accediríem i aquesta informació manca moltes vegades de context", va dir a Efe Amy Muise, una de les responsables de l'estudi de la Universitat de Guelph.

La xarxa social "està exposant a la gent com més detonants de gelosia", va afegir.

L'estudi, realitzat entre diversos centenars d'estudiants universitaris dels quals una tercera part eren dones, va mostrar que Facebook ens pot fer caure en un espiral de desconfiança.

Així, un comentari banal en el perfil de la nostra parella realitzat per un contacte de l'altre sexe pot aixecar sospites i portar-nos a vigilar de prop la seva pàgina en Facebook... per acabar descobrint més informació sospitosa i sentir-nos encara més gelosos.

"Els sentiments d'inseguretat sobre la nostra parella poden provocar comportaments inquisitius i en Facebook és molt fàcil accedir a aquesta informació", va dir Muise.

Moltes vegades, l'"espiat" ni tan sols pot controlar el que apareix en el seu perfil o no pot fer-ho amb la rapidesa suficient.

Si un exxicot escriu un comentari en el nostre mur o ens etiqueta en una foto, poden passar força temps abans que ens adonem d'això... suficient perquè la nostra parella ho vegi primer i es desencadeni una baralla.

Muise assenyala que psicòlegs i sociòlegs estan començant a entendre com les xarxes socials afecten a les relacions personals i cita el cas d'una dona que va descobrir que el seu nuvi havia trencat amb ella perquè va canviar el seu estat en Facebook a "solter".

Al cap i a la fi, les xarxes socials a Internet són un fenomen relativament nou al qual en certa manera encara ens estem adaptant.

Encara que avui té ja més de 250 milions de membres, Facebook, per exemple, era fins fa a penes tres anys un portal de contactes limitat a la comunitat universitària nord-americà.

Avui, gairebé totes les persones que coneixem són membres de la xarxa, inclosos les nostres parelles actuals i passades, els nostres caps i companys de treball i a vegades fins als nostres pares.

I per això volem seguir pertanyent costi el que costi al club, encara que hagi alguna cosa de masoquisme a veure com el nostre xicot envia pastissos virtuals al seu ex pel seu aniversari.

"Facebook s'ha convertit en alguna cosa omnipresent, especialment entre el grup d'edat del nostre estudi", va comentar Muise. "Per això, tenir presència a la xarxa pot ser un aspecte important de la nostra vida social".

"L'entorn Facebook normalitza el compartir informació sobre nosaltres i accedir a la informació d'altres, incloses les nostres parelles. I no pertànyer al grup ens pot semblar socialment molt arriscat", va afegir.

Per a molts, no obstant això, la popular xarxa social va massa lluny.

Un grup de cinc usuaris de Facebook va presentar aquest mes a Califòrnia una querella contra la xarxa social argumentant que viola les lleis de privacidad d'aquest estat al difondre informació privada sobre els seus usuaris sense informar-los degudament d'això.

No és la primera vegada que la firma amb seu en Silicon Valley s'enfronta a querelles o a crítiques dels seus usuaris per com maneja dades privats, i al començament de l'any va modificar les seves normes d'ús per donar als usuaris més control sobre el seu privacidad.

La recent demanda judicial té, segons els experts, poques possibilitats de prosperar amb èxit. Sí, Facebook difon informació privada, assenyalen, però Àno és precisament això el que buscàvem quan ens vam fer membres?