"Jo m'esperava rebre l'ajuda al mes següent després que la meva sol·licitud fos acceptada, però com que veia que no arribava, trucava cada mes per preguntar quan la tindria. La necessitava molt, però va arribar un moment que ja no hi comptava". Onze mesos i moltes trucades telefòniques, correus electrònics i consultes va necessitar aquesta noia per cobrar l'ajut corresponent a la Renda Bàsica d'Emancipació que atorga el govern de l'Estat. Tot i això, es pot considerar afortunada, ja que només el 25% dels gironins que han sol·licitat l'ajut i que el tenen acceptat han començat a rebre ja els diners.

Aquesta ajuda està tramitada pels governs de les Comunitats Autònomes -en el cas de Catalunya, per tant, la Generalitat-, que són els que decideixen si la petició s'accepta o no. Després, l'han de transmetre al Ministeri de l'Habitatge perquè aquest realitzi el pagament. Segons les dades que el Govern ha facilitat als diputats del PP Ignacio Uriarte i Ángel Luis Muñoz, a les comarques gironines s'havien resolt positivament 2.396 sol·licituds fins al passat 30 de setembre, de manera que la Generalitat ja n'havia enviat els papers a Vivenda. El Ministeri, però, només havia autoritzat 600 pagaments, la qual cosa només suposa un 25% de les peticions acceptades. Aquesta xifra supera la de Barcelona (on el percentatge de pagaments només arriba fins al 22,1%), però dista molt de Tarragona i Lleida, on ja s'han abonat el 31,6 i el 31% de les ajudes, respectivament. A Girona ciutat, han estat un total de 235 els joves que han rebut l'ajuda per al lloguer d'habitatge: es tracta de la capital catalana on menys subvencions s'han donat.

Aquests retards han comportat algun maldecap als que haurien de ser els seus beneficiaris. En Marc Coll, per exemple, va presentar els papers al març de 2008. Dos mesos després el van trucar per avisar-lo que faltava un document, el va presentar durant el mateix mes de maig i al setembre va rebre la carta de confirmació que la seva sol·licitud havia estat acceptada. Des de llavors, no n'ha sabut res més, de manera que lamenta la lentitud de tot el procés. "Només des de Girona ja van trigar dos mesos a comprovar que la documentació fos la correcta, quan és una cosa que es podria fer pràcticament a l'instant", considera. A més, es dóna la circumstància que és un treballador autònom, de manera que durant els mesos en què el volum de feina disminueix, hauria agraït poder comptar amb els diners. Ara, per sort, ja s'ha recuperat i no li falta la feina, però de tota manera l'ajuda, quan arribi, "anirà bé".

Això sí, sort que la llei té efectes retroactius (els beneficiaris cobren a partir del moment en què la van demanar, no del mes en què se'ls ha concedit), ja que aquest mes de gener en Marc farà 30 anys i, per tant, ja no s'hi podrà continuar acollint.

Un any per rebre els diners

Així doncs, els beneficiaris estan trigant al voltant d'un any a poder comptar amb els diners de l'ajuda. Un altre dels afectats, per exemple, va presentar tots els papers el gener de 2008, i no va ser fins a l'agost que va rebre la carta que li confirmava que la seva demanda havia estat acceptada. Després de reenviar els papers al Ministeri de la Vivenda, va cobrar els primers ajuts al mes de desembre.

Tot i això, la sensació és que, al final, val la pena. "El fet de poder comptar cada mes amb aquests diners és una ajuda molt important perquè els joves puguem independitzar-nos", assenyala una de les beneficiàries. Més val tard que mai.