12 de novembre de 2009
12.11.2009

"El mal any de l'anxova ens ha fet dedicar a la sardina"

12.11.2009 | 01:00

A banda d'aquestes incerteses provocades per una falta d'ajudes, la pesca de peix blau d'aquesta temporada no ha estat bona. Així ho va afirmar el secretari de la confraria de Roses, Joan Fontdecaba, que va assegurar que "no hi ha hagut anxova", motiu pel qual el sector s'ha hagut de dedicar a pescar sardina, tot i que tampoc se n'ha pescat gaire. Aquestes afirmacions ja s'han pogut fer ara tot i que el balanç de la temporada i els resultats definitius i comparatius no es tindran fins a principis de l'any que ve. El problema amb el qual s'han trobat les confraries gironines que es dediquen a la pesca de peix blau és que l'anxova que hi havia al mar "era molt petita i no tenia preu", va dir Fontdecaba quan explicava que la mida de la sardina no era l'adequada per destinar-la a salar, ja que sol ser més grossa. De resultes d'aquest fet, el preu de la sardina a la llotja ha estat més elevat que el de costum. Tal com va explicar el secretari, en algunes ocasions el preu s'ha duplicat i fins i tot en dies concrets aquesta diferència era del triple. Traslladant aquestes paraules a xifres, si normalment la sardina oscil·la des d'1,5 euros el quilo de mínima fins als 3 euros per quilo de màxima, aquests valors s'han superat fins a 5 i 6 euros.
Malgrat que algú pugui pensar que això ha comportat beneficis, la realitat no ha estat així. Fontdecaba va destacar que les embarcacions que pesquen amb palangre són les que n'han sortit més perjudicades, ja que per agafar el peix utilitzen molta sardina. Amb xifres més concretes, el secretari de Roses va explicar que s'ha de posar esquer a 3.000 hams i que a cadascun d'aquests es posa una sardina. Per tant, si es té en compte que per cada quilo d'aquest peix hi ha 23 sardines, cada vegada que es tiren hams al mar es gasten gairebé 130,5 quilos de sardina.girona | a.t.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades