La distribució pel territori català dels mòduls prefabricats que faran d'escola als alumnes mostra que les províncies de Girona i Tarragona acumulen la major concentració de barracons. En un document al qual ha tingut accés l'ACN queda reflectit que les escoles i instituts gironins requeriran 279 mòduls per fer classe. Aquesta demarcació ja liderava el rànquing l'any passat amb nou mòduls menys. Els centres tarragonins n'acumularan 197. Els de les comarques del Maresme i del Vallès Oriental, conjuntament, en concentren 182. En total a Catalunya per garantir el dret a l'educació de tots els alumnes (ha crescut la població escolar en 27.000 alumnes) seran necessaris 1.057 mòduls, 20 menys que el curs passat.

L'any 2001 el percentatge d'alumnat estranger a Catalunya era d'un 3,7%. El 2002 va pujar fins a un 5,4%. El 2003 fins al 7,6%. Els anys següents l'increment percentual es va mantenir fins que ?l'any 2007 va estabilitzar-se al voltant d'un 13%. Els dos darrers cursos ha començat a baixar tímidament, enguany les previsions situen la ràtio de nouvinguts en un 13,3%.

El sistema educatiu català en aquests darrers anys s'ha vist obligat a absorbir fortes onades d'alumnes immigrants. La seva arribada va disparar d'un dia per l'altre la població escolar i la conseqüència més directe va ser la proliferació d'escoles de barracons per tot el territori. Les classes de parets modulars semblaven a l'inici solucions temporals mentre es construïen centres d'obra. La realitat és però més complexa, ja que resulta molt arriscat en època de crisi aixecar noves escoles que en uns anys, passada l'onada migratòria, podrien no ser del tot necessàries.

De cinc a dos anys de vida

Des d'Educació, el conseller Maragall va subratllar que la mitjana de vida d'aquests barracons ha baixat de cinc a dos anys. Ara que "sembla que ja s'ha estabilitzat el creixement demogràfic", el titular d'educació va assegurar que "al darrere de cada barracó hi ha un centre d'obra projectat".

Enguany Educació ha invertit 315 milions en obres de centres que entraran en funcionament el curs 2010/11. Hi haurà, com a resultat d'aquesta inversió, 37 noves escoles i instituts a Catalunya. També s'han dut a terme 38 grans construccions en centres ja existents. L'esforç ha servit per reduir en 21 les aules amb parets modulars al sistema educatiu, tot i el creixement de la població escolar. Aquest curs el sistema educatiu necessitarà el lloguer de 1.057 mòduls, 858 dels quals faran de classe a alumnes catalans.

Les escoles i els instituts gironins són els que registren una massificació més elevada d'escoles barracons. En total, els centres de la demarcació de Girona sumen 279 mòduls, 239 dels quals faran de classe als alumnes gironins. L'any passat van haver-hi 270 mòduls, 232 van ser aules.

Els centres que depenen dels Serveis Territorials de Tarragona requeriran el lloguer de 197 mòduls, 157 dels quals seran aules i 40 serviran per a altres usos.