Nadal ha esat l'escollit. La comissió executiva del PSC va aprovar per unanimitat que el conseller de Política Territorial i Obres Públiques en funcions, Joaquim Nadal, sigui el nou president del grup parlamentari.

Escollit a proposta del president de la Generalitat en funcions, José Montilla, Nadal és una figura de consens dins del partit, ja que té el beneplàcit tant dels anomenats capitans metropolitans com de l'anomenada ala catalanista del partit.

Amb aquesta elecció, el partit evita entrar en una ?guer?ra de noms en un context delicat, com és la seva derrota de les catalanes i que en poc més de sis mesos hi hagi una nova cita amb les urnes, les eleccions municipals, a les quals el PSC haurà de demostrar si l'Ajuntament de Barcelona, els de l'àrea metropolitana i la Diputació de Barcelona continuen sent el seu bastió.

Amb aquesta decisió, Nadal assumirà el càrrec que l'exalcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Manuela de Madre, va ostentar en els últims anys.

Nadal estarà al capdavant del grup parlamentari com a mínim fins al congrés del partit i serà aleshores quan es decidirà si segueix en el càrrec.

Prova del consens que té Nadal dins del partit és que va ser el cartutx que va utilitzar el PSC com a cap de llista a les eleccions autonòmiques del 1995, en un context delicat per al socialisme tant en l'àmbit espanyol com català, arran de la crisi econòmica i dels casos de corrupció durant els governs de Felipe González.

La seva elecció el 1995 arribava poc després del congrés del PSC de Sitges, en què els capitans -forjats en els ajuntaments metropolitans- van obtenir el control del partit.

Nadal va ser alcalde de Girona des de les primeres eleccions democràtiques, les del 1979, fins al 2002, quan el va substituir l'actual alcaldessa, Anna Pagans. Un any després, el desembre del 2003, va assumir la Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques i va ser el portaveu del primer tripartit.