Si diumenge José Montilla anunciava que a la tardor deixaria de dirigir el PSC, ahir era dia d'assumir més responsabilitats per la desfeta electoral. El president de la Generalitat en funcions va renunciar al seu escó al Parlament i, per tant, no serà el cap de l'oposició. Montilla va passar aquesta responsabilitat al cap de llista per Girona, Joaquim Nadal, proposta que va ser aceptada per l'executiuva del partit.

Montilla va comparèixer després d'una executiva del PSC que es va allargar durant més de cinc hores i que va donar per a molt debat i reflexió "franca", va assegurar. "Ara cal fer un pas al costat", va subratllar Montilla, que va assegurar que "no m'aferro al càrrec ni a la cadira" perquè "aquesta derrota ha de tenir conseqüències de futur" en la renovació del partit.

A proposta seva, l'executiva del PSC va aprovar per assentiment que sigui el conseller Joaquim Nadal, i no la número dos de la candidatura, Montserrat Tura, que presideixi el grup parlamentari del PSC, mentre que Miquel Iceta seguirà de portaveu socialista al Parlament.

Montilla va escollir Nadal per la seva experiència, però va deixar clar que després del congrés de tardor hi haurà nou primer secretari i el grup parlamentari quedarà a a l'espera de com sigui definit per la futura direcció del partit.

Per què no compta amb Tura

Preguntat sobre per què no ha escollit Montserrat Tura per a aquest càrrec, Montilla va recordar que actualment aquesta funció requeia en Manuela de Madre i que no determina res de futur, com tampoc no ho fa el fet que Tura hagi anat de número dos de la candidatura del PSC.

Montilla va atribuir la derrota electoral principalment a la crisi econòmica i va negar que la causa hagi estat la campanya realitzada pels socialistes, encara que "tot és millorable", va apuntar.

En tot cas, Montilla fa "un pas al costat", que no enrere, amb la qual cosa deixa ben clar que encara que renuncia a exercir de cap de l'oposició al Parlament no pensa retirar-se de la política.

En aquest sentit, va confirmar que el congrés del PSC se celebrarà la pròxima tardor i, per tant, després de les eleccions municipals de maig, de manera que seguirà sent primer secretari del partit durant gairebé un any, termini durant el qual haurà de sorgir el candidat o candidats a succeir-lo en la direcció del partit.

Montilla va enumerar fins a tres els "motius" per renunciar al seu escó: "dedicar totes les meves energies per afavorir el procés de renovació del PSC i no a dirigir-lo (...) la reconstrucció d'una alternativa de Govern creïble i majoritària (...) i l'exemplaritat personal".

Encara que la intenció de Montilla és "dedicar les energies a afavorir el procés de renovació del partit i no a dirigir-lo", el cert és que l'encara líder del PSC no salta de la nau socialista i hi serà fins que sigui faci efectiu l'anunciat relleu en la primera secretaria del partit, procés sobre el qual ha dit que "vetllaré" perquè estigui d'acord amb els valors socialistes.

La incògnita de les municipals

La incògnita és com es desenvoluparà aquest llarg any per a la successió, amb unes municipals el 22 de maig per al mig, i si s'obrirà o no una pugna per la direcció. D'entrada, queden interrogants per aclarir tan importants com si l'alcalde Jordi Hereu tindrà l'aval del partit per tornar a presentar-se a Barcelona, qüestió que ahir no va ser tractada per la direcció del PSC malgrat les "preocupants" dades electorals a Barcelona i altres ciutats que ofereixen les autonòmiques d'ahir, segons Montilla.

El president va explicar que el PSC inicia ara un "procés de reflexió profund" que serà "llarg" i que buscarà que s'estengui més enllà de la direcció del partit, és a dir, que inclogui militants, simpatitzants i electors.

Un Montilla ferm malgrat la debacle electoral va subratllar també la "determinació en el procés de canvis que hem obert i la voluntat de refer el nostre projecte polític". El calendari exacte s'afrontarà "sense presses però sense pauses". Ell estarà "vigilant" fins a la pròxima tardor.