A tres quarts de vuit del matí d'ahir, Pere Puig Puntí, un veí de Sant Esteve d'en Bas de 57 anys, va anar a treballar a l'obra d'un bloc de pisos de la Canya, un nucli garrotxí dividit sota l'ordenació de tres municipis diferents i situat a pocs quilòmetres d'Olot. Com cada dia, però no ho havia de fer gaires dies més. Els patrons de Construccions Tubert -Joan Tubert, de 61 anys, i el seu fill Àngel, de 35- ja li havien dit que en pocs dies prescidirien dels seus serveis, prestats a aquest negoci de caire familiar des de feia anys.

Cap a dos quarts de nou, va agafar del seu cotxe el rifle Winchester amb què sortia a caçar senglars i va entrar al bar La Cuina de l'Anna, que queda a prop de l'obra i on els seus patrons esmorzaven. Va apuntar el primer d'ells i va disparar. La boca del canó va passar per davant un veí de Ridaura que era assegut entre els dos Tubert. El paleta va apuntar per segona vegada i va disparar de nou. Fonts policials parlen d'"execució", dos trets precisos que van matar pare i fill a l'acte.

El veí de Ridaura, un empleat d'una empresa d'aluminis que ahir a la tarda es va negar a parlar amb aquest diari perquè encara estava sota els efectes de la impressió, va sortir corrents i va alertar els veïns que passaven pel carrer, alhora que els responsables del bar avisaven la policia. Puig va sortir ràpid del bar, va asseure's al seu cotxe i va encaminar-se cap al centre d'Olot. Els Mossos d'Esquadra van organitzar un dispositiu al voltant de la ciutat i es va alertar les policies locals del territori per advertir-los que, segons els testimonis, el Suzuki Vitara conduït per l'assassí havia pres direcció Girona.

Però el paleta ja era dins la ciutat abans que les patrulles prenguessin posicions, i és que Puig encara no havia acabat la seva macabra feina. A l'avinguda Mulleres, va deixar el cotxe aparcat a sobre d'un pas de vianants i va entrar a la sucursal de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM). Va apuntar a una dona que estava retirant diners del caixer i li va dir que marxés perquè la cosa no tenia res a veure amb ella. Es va refugiar, en un evident estat d'ansietat, a l'oficina de la Caixa que hi ha gairebé davant la sucursal. Mentrestant, ja ressonaven els dos trets que van acabar amb les vides de Rafael Turró, subdirector de l'entitat i de 46 anys, i d'Anna Pujol, empleada, de 52. Era un quart de deu del matí.

La casualitat va voler que una patrulla de la Policia Local d'Olot veiés el cotxe mal estacionat i s'aturés per multar-lo. En aquell moment, Puig va sortir de l'entitat. Amb l'arma abaixada i actitud dòcil i tranquil·la, va encaminar-se cap als dos agents, els va explicar que havia mort quatre persones i que "ja he fet el que havia de fer, estic satisfet". Veient la situació, els agents van prendre-li l'arma i, en intentar descarregar-la, el projectil allotjat a la recambra es va disparar i va travessar un dels finestrals de la Funerària Puig, situada al costat de la CAM. La bala va impactar contra un quadre i va allotjar-se a la paret, a l'alçada aproximada en la qual quedaria el cap del treballador que ocupa la taula de despatx situada sota el quadre. Els responsables de la funerària respiraven d'alleujament a la tarda tot advertint que, si el tret s'hagués disparat mitja hora més tard, potser hi hauria una cinquena víctima.

Puig va passar un matí tranquil a la comissaria local. Al migdia, va passar a mans dels Mossos. A la tarda, va abaixar la cara quan sortia de la patrulla i entrava als locals per fer la recostrucció dels seus crims.