El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha deixat en llibertat amb càrrecs i declara imputada protegida la considerada secretària del presumpte capitost de la xarxa de blanqueig de la màfia russa, Andrei Petrov, desarticulada divendres a Lloret de Mar.

Velasco va decretar ahir la seva posada en llibertat perquè el fiscal anticorrupció així li ho va demanar, argumentant que ha col·laborat amb la justícia i perquè és mare d'un nadó d'un mes a qui està alletant. El jutge va ordenar a més la seva protecció policial durat les 24 hores del dia, condició que s'atorga a l'"imputat protegit".

Per aquest motiu, no li va imposar compareixences al jutjat, encara que com a mesures cautelars va acordar la retirada del passaport i la prohibició d'abandonar Espanya. No obstant això, la dona, Jessica Olguin, la primera dels quatre detinguts divendres a l'operació Clotilde que compareix davant del jutge, segueix imputada pels delictes de blanqueig de capitals en el si d'una organització criminal i falsedat documental, segons van informar fonts de l'Audiència Nacional.

La resta de detinguts, Andrei Petrov, el seu pare Boris i l'arquitecta Pilar Gimeno seran posats a disposició del jutge Velasco demà.

Cal recordar que els quatre presumptes membres de la màfia russa detinguts a Lloret de Mar estan acusats de blanquejar en dos anys 50 milions d'euros invertint en negocis de tota mena, com restaurants, locals comercials, gasolineres i immobiliàries. Segons sembla, la xarxa actuava a tot Catalunya però la seu es trobava a Lloret de Mar.

Durant l'operació que va començar divendres ben d'hora a Lloret de Mar efectuant diversos registres en els domicilis i els llocs de treball dels implicats, es va intervenir, a més, al presumpte líder, un fusell kalaixnikov al seu domicili, agents de la Guàrdia Civil es van presentar a la seu de l'ajuntament de Lloret de Mar i van sol·licitar documentació sobre diverses persones i informació de les empreses que, presumptament, servien per blanquejar els diners. Cal recordar que l'alcalde Romà Codina va assegurar que està "molt tranquil" i que l'Ajuntament no està implicat en l'operació, i en canvi, des de l'oposició, el cap Marc Fuertes (Millor) va augurar que en els propers dies es veurà "més d'un polític imputat per presumptes casos de greus irregularitats"

Les empreses investigades de la xarxa de la màfia russa estaven vinculades, segons les investigacions policials, amb Semion Mogilevich, un dels deu delinqüents més buscats per l'FBI. La xarxa es dedicava a blanquejar fons procedents de Rússia i tenia vinculacions amb dues organitzacions criminals d'aquest país anomenades Solntsevskaya i Solomonskaya.

Aquest municipi de la Costa Brava compta amb una important presència de ciutadans procedents de Rússia, un país que és un client destacat en el negoci turístic base de l'economia local. De fet, segons el padró a desembre de 2012, Lloret tenia 1.982 residents russos. I pel que fa a l'atracció de turistes d'aquest país de l'est d'Europa durant l'estiu passat, aquesta destinació de la Costa Brava va rebre 7.792 estiuejants procedents de Rússia, segons les dades de les oficines de turisme de Lloret.