La coral Tribana, de Salt, acaba de complir deu anys durant les passades festes de Nadal. Per la seva presidenta, Amàlia Rispau, la raó de ser d'una coral va molt més enllà d'entonar cançons el dia que hi ha un concert.

Qui canta el seu mal espanta?

Jo diria que sí. Almenys per a nosaltres és tot un relax, de debò.

O sigui, que estaria bé que tots cantéssim més sovint

I tant. Cantar va bé per al cos i per a l'ànima.

La música amanseix les feres?

Doncs també, i fins i tot li diria que no només això. Al barri hi ha un nen amb una greu discapacitat psíquica, i quan cantem, calla completament. És una passada. Miri si és útil la música.

I si li dic que concreti exactament per a què serveix cantar?

La utilitat és doble, per a la gent que escolta i per a la que canta. Quan sóc a casa i tinc problemes -com tothom-, només de posar un CD amb música de corals, que és la que m'agrada, sembla que les coses ja han començat a canviar. No sé per què, però la música omple. A la coral es nota: la gent pot tenir problemes de molts tipus, però no deixa de venir a assajar.

Al món actual li convé cantar més, segons es dedueix dels noticiaris.

Així ho penso jo, almenys.

Una coral és una lluita d'egos?

Tot al contrari. Precisament perquè funcioni una coral hi ha d'haver molta harmonia, és un treball en equip i no pot ser que cadascú vagi a la seva. Si algú vol sobresortir del grup, la coral no va. Si hi ha alguna veu de més qualitat que pot fer de solista, la resta n'estan satisfets, perquè millora el resultat global. Una soprano sol portar la veu cantant en una cançó coral, però ella sola, sense els contralts i els baixos, no seria capaç de fer el que fa. Les corals són com els castells: una persona sola no pot aconseguir res.

Què aporta Tribana a la vila de Salt?

Intentem participar en la majoria d'esdeveniments, des de la Festa Major a l'Onze de Setembre, passant per la Fira del Cistell. A Salt , l'Ajuntament, les parròquies i totes les entitats saben que poden comptar amb nosaltres. I sempre gratuïtament.

Salt es caracteritza per la gran quantitat d'immigració que hi viu. S'integren els nouvinguts en la coral?

Mmmm, ja ho voldríem. Tenim únicament una noia de l'Argentina que toca el piano. Voldríem que n'hi haguessin més, perquè la veritat és que a la gent de fora no sembla interessar-li gaire la coral, de moment.

Deuen tenir altres problemes a resoldre, primer.

La música pot ajudar a la integració de les persones. El que passa és que segurament tampoc no saben gaire què és, això de la coral Tribana. I això que som l'únic grup de música coral que hi ha a Salt. Bé, fora dels rocieros, és clar. No és problema que no vulguin formar part de Tribana en concret, perquè entre ells tampoc no formen corals. De tota manera, és possible que en poc temps això ?canviï i tinguem gent de fora.