El jove Rubén Pérez, de Figueres, va quedar guanyador del concurs de Millor Barista de l'Any que organitza Cafès Cornellà. Curiosament, en Rubén encara no treballa a cap cafeteria, és alumne de l'Escola d'Hostaleria

Si plogués cafè al camp, com demanava Juan Luis Guerra, els enciams creixerien més alegres i contents?

Potser seria una cosa una mica xunga, hauríem de veure com resulta.

Deu ser partidari del cafè per a tots, suposo.

Sí, absolutament. El cafè és una beguda que l'ha de disfrutar tothom. I també s'hauria de valorar molt més els professionals que el treballen cada dia, em refereixo als baristes. En la meva opinió no estan suficientment reconeguts.

Quin és l'acompanyament més estrany que li han demanat que posi en un cafè?

Ahir em van demanar que hi posés marihuana.

S'està quedant amb mi?

De debò. Marihuana i Red Bull.

I ho va poder servir, tenint en compte que el primer ingredient no se sol tenir a mà?

No, és clar. Ho vaig deixar com a projecte de futur (riu). L'anomenaré «Cafè atac de cor».

Aquestes modes de posar llet de soja o llet d'arròs al cafè és pecat o ho deixem únicament en delicte?

Doncs miri, jo ho veig bé, és una manera que tothom pugui disfrutar del capuccino. Per exemple, la gent que és intolerant a la lactosa.

Un cafè descafeïnat ve a ser com una declaració simbòlica d'independència?

Jo considero el descafeïnat igualment cafè, encara que porti menys quantitat de cafeïna.

Molta gent es prepara el cafè a casa, amb càpsules. George Clooney és l'enemic dels baristes professionals?

En George Clooney no, al cap i a la fi es limita a fer publicitat. A qui considero els meus enemics són els de Nescafé, no sé si ho puc dir.

No només ho pot dir, sinó que li demano que s'explani.

Vaig anar al Fòrum Gastronòmic l'any passat, jo era estudiant d'hostaleria. Vaig demanar a l'estand de Nescafé que em deixessin tastar el seu cafè i s'hi van negar, em van dir que era només per a baristes i per a futurs empresaris. Des de llavors els tinc fitxats.

Creu que es pot llegir el futur en les restes del cafè?

Això no ho sé, però el marro del cafè té un altre ús: desembossar canonades. Sempre se li troba un ús, al cafè.

La barra del bar és com un confessionari?

Sí, però això m'agrada. Quan ni tan sols m'agradava el cafè, em vaig decidir per l'hostaleria perquè m'agradava escoltar la gent.

Ha guanyat el concurs de barista sense dedicar-s'hi professionalment?

Exacte, jo no treballo, de moment només soc alumne de l'escola d'Hostaleria de Figueres. O sigui que al campionat jo era el novell. De fet, entre els premis que em van donar hi ha molts estris que són per a cafeteres professionals. I jo pensava: jo per a què vull tot això, si a casa tinc una cafetera d'aquestes italianes que té tothom a la cuina?