La fundació Support, organització gironina dedicada a la protecció jurídica i al suport social amb el major nombre de persones acompanyades de Catalunya -té un miler de casos actius-, ahir va rebre la visita d'una delegació de Human Rights Watch, amb observadors europeus, americans i asiàtics.

L'objectiu de l'ONG era analitzar de quina manera Support, l'antiga Fundació Tutelar, treballa en l'evolució de la tutela paternalista cap a un nou model de suport en la presa de decisions basat en el respecte als drets humans recollits a la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions Unides, que està en vigor des de fa deu anys però encara no té les reformes legislatives necessàries. El coneixement internacional de les pràctiques de la fundació han dut Human Rights Watch a Girona per comprovar com avança en el canvi de paradigma que suposa la nova visió de la convenció de les Nacions Unides.

Precisament ahir, l'entitat va arribar a la xifra històrica de 50 assistències, una figura recollida en el Codi Civil de Catalunya que permet que una persona amb discapacitat no se sotmeti a la modificació de la seva capacitat si ella mateixa demana al jutjat que es nomeni una persona o institució perquè l'assisteixi. Des que Support va acceptar la primera assistència el 2013, la fundació ha configurat una manera pròpia de treballar en base a un alt grau de coneixement de la persona a la qual assisteix, un abordatge global de les seves necessitats, flexibilitat per adaptar-se a cada situació i intervenció quan la persona ho requereix i ho sol·licita.

Els organitzadors de la jornada van convidar la direcció de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines, gestionada per l'Institut d'Assistència Sanitària, amb què Support comparteix determinats processos d'intervenció. De les persones que atén la fundació, un 50% són casos amb diagnòstic de malaltia mental. A més, els observadors de Human Rights Watch també van comprovar sobre el terreny com viuen les persones a les quals Support assisteix.

Human Rights Watch és una organització de drets humans no governamental i sense ànim de lucre, amb uns 400 membres a tot el món. L'entitat compta amb professionals experts en drets humans, advocats, periodistes i acadèmics. Cada any, Human Rights Watch publica més de 100 informes, a més d'informació periòdica, sobre les condicions de drets humans en 90 països. L'ONG es reuneix amb els governs, les Nacions Unides i grups com ara la Unió Africana o la Unió Europea, les institucions financeres i les corporacions per pressionar i provocar els canvis que considera necessaris en la política i les accions que promouen els drets humans i la justícia arreu del món.