La companyia aèria de baix cost Ryanair ha cancel·lat temporalment els vols a onze destinacions des de l'aeroport de Girona-Costa Brava a partir de finals de setembre i octubre. La mesura afecta destinacions dins l'Estat espanyol, com les illes de Tenerife o ?Fuerteventura, i de la resta d'Europa, com Aarus (Dinamarca), Brno (República Txeca), Graz (Àustria), Perugia (Itàlia), Durham (Regne Unit), Bratislava (Eslovàquia), Gothenburg (Suècia), i les ciutats alemanyes d'Hamburg i Altenburg. A aquestes connexions s'hi afegeix la línia Girona-Basilea que, com va avançar Diari de Girona dissabte passat, també romandrà tancada durant els cinc mesos de la temporada d'hivern.

Segons la companyia irlandesa de vols de baix cost, el tancament temporal d'aquestes rutes, que es restabliran a partir del mes de març, es deu a un nou pla de màrqueting que aposta pels vols estacionals. "Hem seguit una estratègia de rutes per temporada, perquè hem observat que hi havia determinades destinacions que no eren tan aprofitables durant els mesos d'hivern", van declarar ahir fonts del departament de Màrqueting de Ryanair.

"Hem volgut focalitzar l'atenció en algunes rutes perquè en les altres el nombre de passatgers no era gaire elevat", van assegurar des de l'aerolínia irlandesa, "per aquest motiu, els passatgers que vulguin viatjar a aquests països entre aquestes dates es trobaran que no poden comprar els bitllets".

I aquesta és la veritat. Ryanair no ha fet cap anunci públic explicant la cancel·lació de les rutes i els motius pels quals ha pres aquesta mesura, sinó que només es pot comprovar visitant la seva pàgina web. Quan un intenta adquirir una plaça per un vol en una d'aquestes rutes aèries des de la pàgina web de la companyia, apareix en pantalla el missatge que no hi ha vols disponibles en les dates sol·licitades. El web permet l'opció de buscar vols alternatius en dies anteriors o posteriors a les dates sol·licitades, però tampoc hi ha sort. En alguns casos, com el de Tenerife, Fuerteventura i Brno, la impossibilitat de comprar un bitllet es produeix a partir del 28 i 29 de setembre. En altres, com el vol amb destinació a Durham, al Regne Unit, hi ha la possibilitat de reservar-hi una plaça fins a principis de novembre. En la resta de connexions, com Bratislava o Perugia, aquesta nova situació es detecta a partir del 24 i 25 d'octubre. Malgrat aquestes cancel·lacions, entre la llista d'ofertes que hi ha a la pàgina web de la companyia, aquests dotze vols encara hi apareixen disponibles fins al març de 2009.

Segons va informar Ryanair, aquesta nova estratègia de màrqueting també s'aplicarà properament a algunes de les anomenades "rutes d'estiu".

Altres cancel·lacions

La companyia Ryanair ja va avisar a través d'un correu les persones que havien fet reserves que tancarà temporalment la connexió entre Girona i la ciutat suïssa de Basilea. L'aturada del servei, que es produirà des del proper 26 d'octubre fins el 28 de març de 2009, es deu a l'augment del preu del combustible, que ha obligat la companyia aèria a reduir costos. Per aquest motiu, Ryanair també tancarà les seves bases als aeroports de València i Palma de Mallorca entre el 4 de novembre i el 19 de desembre.

Alhora, i en paral·lel a la cancel·lació d'Spanair de la ruta que enllaça Girona i Madrid perquè la considera deficitària, la companyia Ryanair va anunciar que a partir de l'octubre oferirà tres vols diaris a Barajas i noves rutes nacionals cap a Eivissa i Palma de Mallorca i internacionals a Torí (Itàlia) i Leeds (Regne Unit).