Coneix les opcions de votació: vot en persona, vot per correu i vot anticipat

És convenient conèixer els tipus de votació per poder triar el que més s'ajusta a les necessitats de cadascun

Diverses paperetes, en un col·legi electoral.

Diverses paperetes, en un col·legi electoral. / Marc Martí

Redacció

Redacció

El proper 12 de maig se celebren unes noves eleccions al Parlament de Catalunya i els catalans majors d'edat estan cridats a les urnes per a decidir la configuració del nou govern de la Generalitat.

El dret a vot és universal, lliure, igual, directe i secret, tal com assenyala la Constitució. Això sgnifica que ningú està obligat ni pot ser coaccionat sota cap pretext a exercir el seu dret a vot ni a revelar-lo. Les persones que posseeixen aquest dret són els ciutadans catalans majors d'edat, que estiguin inscrits en el Cens Electoral.

El reglament reflecteix que tota persona podrà exercir el seu dret de sufragi actiu i de manera voluntària, amb els mitjans de suport que requereixi. És important saber que hi ha diferents tipus de votació i d'aquesta manera escollir el que més s'ajusta a les nostres necessitats.

Diverses paperetes electorals, en una imatge d'arxiu.

Diverses paperetes electorals, en una imatge d'arxiu. / Marc Martí

Abans del dia de les eleccions, els ciutadans amb dret a vot reben als seus domicilis la carta censal, on s'hi indica el col·legi electoral i la mesa on s'ha d'anar a votar.

Vot en persona

És la manera més coneguda i tradicional d'emetre el vot. El dia de la votació, s'ha d'acudir al col·legi electoral indicat a la targeta censal, amb un document identificatiu (DNI, passaport, permís de conduir o targeta d'identitat d'estranger), escollir la papereta del partit al qual vol votar, o deixar el sobre buit per votar en blanc, i introduir-lo a l'urna.

Si tens el DNI caducat, en aquest enllaç t'expliquem què passa si tens el document caducat.

Vot per correu

És el vot perfecte per els que tenen previst passar el dia fora de casa però volen exercir el seu dret a vot. Per a sol·licitar-lo només has d'anar a la web de correus o presencialment a qualsevol oficina i enviar la documentació corresponent dins dels terminis establerts. En el cas de les eleccions catalanes, pots demanar-ho fins el dijous 2 de maig, i el termini per a enviar el vot finalitza el 8 de maig.

Una vegada realitzat, el ciutadà haurà de lliurar el seu vot al costat del document que aprova aquesta gestió i que haurà obtingut prèviament en l'oficina de Correus que li correspongui.

Per a aquells votants que estiguin temporalment a l'estranger hauran de dur a terme el mateix procés a més de diversos certificats que acreditin que estan de manera temporal a l'estranger i que també podran sol·licitar a través de la web.

Vot anticipat

El vot anticipat es pot dur a terme entre cinc i quinze dies abans de les votacions i té dues variants: en persona o de manera absent. Per a dur a terme la primera modalitat, és necessari que el votant exerceixi el seu dret a sufragi en el districte electoral que li correspongui, que es troba registrat en l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En aquest cas, els procediments són similars als que es duen a terme durant la jornada electoral ordinària, és a dir, escollir la papereta corresponent, ficar-la en el sobre i lliurar el sobre en el districte electoral.

Per contra, si la persona opta per dur a terme un vot absent de forma anticipada, podrà acudir a un local electoral d'un altre districte on hi haurà una taula designada especialment per a aquesta mena de vots.