El devastador terratrèmol que va afectar Japó pot haver desplaçat quasi 10 centímetres l'eix de rotació de la terra, segons un estudi preliminar elaborat per l'Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia d'Itàlia. Aquest centre, que des de 1999 ha estudiat nombrosos fenòmens registrats a Itàlia, explicava ahir en una nota que l'impacte del sisme sobre l'eix de la Terra pot ser el segon més gran des que es té constància. Només hi hauria un antecedent, el terratrèmol de Xile de l'any 1960.

El terratrèmol ha estat el quart més intens de la història, segons les dades disponibles. El terratrèmol més greu de la història es va produir el 22 de maig de 1960 a Valdivia, a Xile, amb 9,5 graus i en el que van morir al voltant de 6.000 persones. El següent a la llista és el terratrèmol registrat el 27 de març de 1964 a Prince William Sound, a l'estat nord-americà d'Alaska, amb 9,2 graus i a penes 30 morts. En tercer lloc es troba el sisme del 26 de desembre de 2004 a Sumatra, de 9,1 graus, que va provocar el terrible tsunami de l'oceà Índic en el que van morir 230.000 persones. En quarta posició figuren, juntament amb el d'ahir, tres sismes, de nou graus cadascun: el del 4 de novembre de 1952 en Kamtxatka, a Rússia (llavors, pertanyent a l'URSS), en el que no es va informar de dades de víctimes; el del 13 d'agost de 1868 a Arica, actualment a Xile (llavors al Perú), amb al voltant de 25.000 morts; i el cèlebre terratrèmol de Cascadia, una regió subdividida entre el Canadà i Estats Units, del 26 de gener de 1700, que va provocar un tsunami que va arribar a les costes japoneses. Per sota del terratrèmol d'aquest divendres figura el sisme de Maule, a Xile, que es va produir el 27 de febrer de 2010, de 8,8 graus i va causar al voltant de 500 morts, entre les víctimes directes del terratrèmol i les del posterior tsunami. Així mateix, el sisme registrat aquest divendres a la regió de Tohoku ha estat el més potent de la història moderna del Japó, segons les dades de l'Agència Meteorològica Japonesa. El 1923 es va produir l'anomenat Gran Terratrèmol de Kanto, de 7,9 graus, que va sacsejar la regió central que envolta a Tòquio i va causar més de 90.000 morts i al voltant de 13.000 desapareguts.

A part, el gener del 1995 es va registrar el Gran Terratrèmol de Hanshin, de 7,3 graus, que va devastar la regió de Kobe i va causar gairebé 6.500 morts, segons les dades d'aquest organisme governamental, recollides per l'agència estatal de notícies, Kiodo.

El terratrèmol del Japó va alliberar una una energia equivalent a 200 tones de TNT (dinamita), segons l'Il·lustre Col·legi Oficial de Geòlegs, el president del qual, Luis Suárez, va precisar que el sisme, que s'ha produït a 10 quilòmetres de profunditat i a uns 130 quilòmetres de la costa del Japó, és ja "un dels més destructius de la història". El president del Col·legi de Geòlegs recorda que el Japó es troba en el conegut com a Cercle de Foc, on contacten la placa Euroasiàtica i la placa Pacífica i va dir que aquesta és, precisament la zona "amb més intensitat sísmica de la Terra", però també el país amb millors mesures antisísmiques. En aquest sentit, va comentar que un terratrèmol d'aquestes característiques "en qualsevol altre lloc seria moltíssim més destructiu". Al Japó es produeixen el 20 per cent dels terratrèmols que superen els sis graus en l'Escala de Richter de tot el Planeta. L'últim més destructiu va ser el 1923, de 8,3 en l'escala de Ritcher i que va deixar més de 140.000 morts.

Un terratrèmol a Espanya

D'altra banda, Suárez va advertir que encara que Espanya no viu un moment "especialment intens en sismes", un terratrèmol destructiu podria arribar "pròximament, en un futur no gaire llunyà". Així,va assenyalar que segons les estadístiques, Espanya registra un gran terratrèmol destructiu cada 70 anys i que l'últim es va produir el 1884. Les zones de més risc són Andalusia i Múrcia, tot i que Espanya es troba en una zona d'activitat sísmica moderada.

Suárez va recordar que les plaques tectòniques que es localitzen sota la terra estan en continu moviment i que quan topen dues plaques s'origina una falla, que allibera gran quantitat d'energia, que produeix un terratrèmol. "Avui encara no disposem d'instruments per saber amb precisió quan es pot originar un terratrèmol per això es recorre a l'estadística històrica", va afegir. El sisme va fer tremolar als mercats europeus les reasseguradores, que hauran d'afrontar quantioses indemnitzacions pels danys causats, la qual cosa va fer que caiguessin amb força en la ?borsa de Frankfurt pel previsible ?desemborsament milionari que hauran d'afrontar per indemnitzar pels danys causats a propietats i béns assegurats.