Carlos Andreu va pronunciar a la seu central de La Caixa a Girona la conferència Atrévete a conocerte. Ha fet classe a diferents universitats i actualment imparteix cursos de desenvolupament a directius i empresaris de tot el món

Un altre xarlatà de l'autoajuda?

Sóc refractari a això de l'autoajuda, perquè crec que és necessària l'ajuda d'altres persones. En tots els àmbits. Se'ns ha volgut fer creure que som capaços d'aconseguir-ho tot només amb el nostre esforç i això no és del tot cert.

D'acord, res d'autoajuda. I xarlatà?

He, he, això li ho compro. Primer, perquè m'agrada molt xerrar. I segon, perquè això de les conferències, o sigui dels xarlatans, s'ha posat molt de moda. I també perquè les meves sessions són molt tipus... monòleg, amb sentit de l'humor.

Molt Club de la comedia, no?

Ja no és suficient un missatge interessant, també compta la forma. Gràcies a la forma la gent s'interessa pel fons.

Vostè es guanya la vida dient a la gent que ha de ser feliç i optimista?

Exactament (riu). Però a banda els dono una sèrie de claus per ajudar-los a ser-ho, trucs que ajuden a trobar les espurnes de felicitat, a disfrutar una mica més de la parella, dels fills, de la feina...

Diu que cal atrevir-se a conèixer-se. Jo ja veig molta gent que està encantada d'haver-se conegut.

I molta gent que no es vol conèixer perquè sap que el que veurà dins de si mateix és molt xungo. I sol coincidir. El tio que va per la vida encantat d'haver-se conegut acaba essent el que no li agrada mirar-se l'interior, perquè el que hi ha no es tan bo com aparenta. Mirar-se a dins és un dels exercicis més complicats que existeixen.

Cal ser molt flexible, és clar.

Literalment i metafòricament. Perquè podem descobrir coses que no ens agraden gens. Però és bo, perquè descobrir defectes -o diem-ne àrees de millora- ens ajuda a millorar.

Ara que estan de moda: hi ha molts zombis pels carrers?

Molts, massa. Ho són tots els que van repartint energia negativa. Hi ha molta gent que magnifica les notícies negatives, molta que veu sempre els aspectes negatius de tot. Al cap i a la fi aquests temps que vivim no són més durs ni més difícils que altres. Aquests són els millors temps... perquè són els únics que tindrem. Disfrutem-los.

Com em motiva si li dic que sóc un aturat sense dret a subsidi?

A la vida hi ha altres coses a més de la feina: família, amics... Potser això no és suficient, però tothom té unes capacitats que pot aportar a la societat, hi ha centenars d'organitzacions que li permetran sentir-se realitzat.

I si li dic que he enxampat la meva dona al llit amb un altre?

(Riallada) Això és més fotut. El problema laboral és temporal, poc o molt. Però això que li ha passat tira per terra tot, fins i tot un sistema de vida.

Això ja ho sé, però ajudi'm.

Ha, ha. Li diria que el món no s'acaba aquí. Trobarà una altra dona amb qui refer la seva vida. També podria reflexionar una mica sobre el perdó, fins a quin punt en té vostè la culpa... Però entre nosaltres: segurament ni jo mateix actuaria així (riu).