El nou equip de govern de l'Ajuntament de Girona té entre les seves prioritats el comerç i la seguretat. Durant els darrers mesos hi ha hagut un degoteig de robatoris en establiments conercials de l'Eixample i de l'Eix Comercial a ple dia. També s'han rebut avisos de la presència de la carteristes, i d'algunes persones que fan estrebades de bosses de mà i de collarets. Per intentar reduir aquests robatoris i també la presència de carteristes, té pensat tirar endavant un projecte d'instal·lació de videocàmeres de seguretat a la via pública. Així ho ha indicat el regidor de Seguretat de Girona, Joan Alcalà. La intenció, ara per ara, és posar-ne als carrers que conformen la zona comercial, preferentment als carrers Migdia, Joan Maragall i a la Rambla. Encara està per definir la quantitat d'aparells i el lloc exacte on s'instal·larien.

La possibilitat de col·locar aquestes càmeres requereix d'un procés administratiu feixuc. Per això, el govern local de CiU preveu començar-hi a treballar immediatament. L'objectiu és que durant aquest mandat ja estiguin en ple funcionament.

El responsable municipal de Seguretat espera que el pressupost de l'any vinent ja inclogui una partida econòmica que serveixi per elaborar el projecte i poder-lo presentar a la Comissió de Control de Dispositius de Videovigilància de Catalunya. És aquest organisme, format per representants del govern català, advocats i jutges, el que haurà de valorar el projecte i, si s'escau, aprovar-lo, o demanar que s'hi facin modificacions.

Joan Alcalà ha volgut deixar clar que l'objectiu d'aquests aparells no serà controlar o vigilar el que fa la gent quan camini i passegi pel carrer o entri i surti de les botigues, sinó que la missió serà poder detectar persones que hagin comès algun delicte. A més a més, les càmeres hauran d'estar degudament senyalitzades.

El regidor gironí ha explicat que l'objectiu del projecte és dotar de sensació de seguretat els comerciants i els mateixos vianants ja que qualsevol acte delictiu que passi prop de les càmeres quedarà gravat. En aquest sentit, Alcalà ha deixat clar que un cop passat un temps, si les imatges no s'han de fer servir per buscar cap sospitós, seran eliminades, tal com estableix la llei. El mateix regidor ha recordat, a més, que les càmeres tenen un efecte dissuasiu ja que els lladres, en detectar que poden ser gravats mentre cometen algun assalt o quan fugen després de cometre'l, desisteixen.

A Girona ja hi ha càmeres de videovigilància en alguns equipaments municipals. I fa només uns dies Alcalà va anunciar que també se'n posaran al Mercat del Lleó, on recentment s'han produït alguns robatoris de nit i s'ha detectat l'actuació de carteristes.

També es poden usar les imatges ?d'alguns comerços que privadament en ?tenen i enfoquen a l'entrada, com les ?entitats d'estalvi o ?algunes joieries.