No hi ha distàncies que ens separin si l'objectiu és aconseguir allò que en un altre país està prohibit. Així és com centenars de joves francesos creuen cada cap de setmana la frontera en forma d'excursió sexual per gaudir d'aquesta oferta a canvi de diners. L'obertura, fa poc més d'un any, del macrobordell de la Jonquera, ha augmentat encara més el nombre de joves que fan més de 200 quilòmetres en una nit per aconseguir sexe pagant. Aquest és un dels motius pels quals ahir més de 300 persones es van manifestar al Pertús, protagonitzant talls de trànsit. Els assistents, entitats, sindicats i partits d'esquerra van marxar ahir al matí sota el lema "Contra la mercantilització dels cossos i el sistema de prostitució". Reivindiquen una legislació que penalitzi els clients i no criminalitzi les dones que exerceixen la prostitució.

En el marc de la celebració del dia internacional contra la violència envers les dones, col·lec?tius francesos i espanyols van protagonitzar la manifestació que va sortir des de l'antiga aduana i va recórrer una part del carrer principal del Pertús, tallant la circulació en un dels sentits de la marxa. Els manifestants, a més, van repartir fulletons entre els conductors per denunciar aquesta situació enmig d'un ambient reivindicatiu. Diversos agents dels Mossos d'Esquadra van aixecar acte de la mobilització.

La responsable del projecte Dones d'Enllaç i membre de la Vocalia de Dones de l'Esquerra de l'Eixample, Silvianne Dahan, assegura que s'ha detectat un augment en el nombre del ciutadans francesos que creuen la frontera a la recerca de "turisme sexual" i va criticar ahir la "passivitat dels governants" així com "la indiferència dels homes" que mantenen aquesta tendència. Una tendència que, amb l'obertura del macroprostíbul Paradise s'hauria accentuat encara més. I és que aquest espai, que compta amb més d'un centenar de noies que exerceixen la prostitució, s'ha convertit en un gran atractiu per aquests nois, principalment d'origen magrebí i d'entre 17 i 25 anys.

Per protestar contra aquesta situació, els assistents van mostrar cartells on podria llegir-se "no som mercaderia" o "ens manifestem contra la violència". L'objectiu: la supressió de tota forma de repressió contra les prostitutes; la regularització de les persones immigrades prostituïdes i la necessitat d'una legislació que permeti lluitar de forma efectiva contra el tràfic sexual. I és que els manifestants van assegurar que les "Lleis Òmnibus", mitjançant la modificació de la Llei de carreteres, prohibeix l'exercici de la prostitució i preveu multes contra les dones. Això, segons la portaveu del col·lectiu Dones d'Enllaç, Glòria Casas, empeny les dones als prostíbuls de carretera que, segons diu, estan controlats per xarxes de proxenetes, com també passa al "macrobordell de la Jonquera".

Més polítiques educatives

En aquest sentit, van criticar durament la "indefinició" jurídica de l'Estat espanyol en aquest àmbit i reclamen que es reguli se?guint l'exemple de Suècia. Els participants de la marxa, a més, es van solidaritzar amb les víctimes de la prostitució i van demanar més polítiques de suport jurídic i assistencial per a les persones en aquesta situació, com també més formació en educació sexual a tots els ciutadans.