Els membres de la mesa de negociació dels empleats públics de la Generalitat que es van reunir ahir al matí amb el Govern van rebre amb "decepció i indignació" el seguit de mesures que es van plantejar. Des de CCOO, per exemple, la secretària general de la Federació d'Ensenyament, Montse Ros, va qualificar d'"insult", d'"agressió sense precedents" i de retrocés de 30 anys la gran majoria dels dinou punts que se'ls van presentar per ajustar la situació del funcionariat de cara al 2012. Els sindicats van lamentar també la poca concreció que va oferir la Generalitat, ja que d'aquesta manera no es poden quantificar amb exactitud les pèrdues que pot patir el sector. Tot i això, es van mostrar disposats a seguir escoltant a l'espera que el Govern ofereixi dades més concretes en la reunió que s'ha de celebrar avui al matí.

L'allau de reaccions davant el paquet de mesures que va proposar la Generalitat per reduir la despesa en el funcionariat de cara al 2012 no es va fer esperar. Poc després de concloure la reunió, el responsable del sector Generalitat d'UGT, Xavier Casas, es va manifestar en la mateixa línia que la resta de sindicats i va afirmar que el Govern "ha fet una declaració de guerra, posant a prova la capacitat de paciència dels treballadors públics catalans". Qui també es va manifestar en contra d'aquesta nova tisorada al sector públic van ser els sindicats de metges. Metges de Catalunya, va afirmar que el nou paquet de mesures d'austeritat plantejades pel Govern suposen una "mutilació dels drets socials i econòmics" dels treballadors de la funció pública, mitjançant un expedient de regulació d'ocupació (ERO) encobert "inassumible" per al col·lectiu mèdic.

Ortega apunta al consens

Per la seva banda, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va refermar després de la reunió la voluntat de negociar amb els sindicats les propostes que l'executiu català va posar sobre la taula de la mesa general de la funció pública. A més, es va mostrar disposada a escoltar les mesures que plantegin els sindicats. "No ens hem assegut amb cap voluntat ni cap acord tancat, la voluntat és parlar i construir junts", va assegurar. Ortega va insistir que les dues parts comparteixen l'objectiu de preservar el màxim de llocs de treball i, per això, els ha demanat un esforç per poder arribar a un acord. En aquest sentit, va voler tranquil·litzar els sindicats en el sentit que el Govern arriba a la negociació amb "voluntat d'escoltar, discutir i construir junts". "Tothom tindrà la possibilitat de poder posar sobre la taula mesures", va assegurar Ortega.